Marivaux, Le Triomphe de l'Amour
De 17de eeuwer Molière lijkt voor ons vaak dichterbij dan de 18de eeuwer Marivaux. Molière kon onverfijnd voortbouwen op een eeuwenoude kluchttraditie waarin ondeugden clownesk gehekeld worden en stokslagen uitgedeeld. Marivaux is verborgen achter de goed geschoren hagen van een exclusief cultuurspel. Alles is bij hem verfijnd en verzacht. Zijn theater is een eindeloze reeks variaties op de liefde die door haar eigen beletselen heenbreekt. Zijn scènes zijn een reeks études over ‘de intelligentie van het hart’. Uit zijn Watteau-parken zijn luidheid en stokslagen gebannen. Men moet daarom zijn vormelijkheid, zijn gereglementeerde gratie eerst accepteren, vóórdat men kan doordringen tot zijn bedoelingen die te vinden zijn in de muziek van de gevoelsontleding.
Moeilijkheden en wreedheden ontbreken niet bij Marivaux, maar zij zijn geheel innerlijk. Er vloeit geen bloed. De mensen moeten bij hem het liefhebben leren, omdat de cultuur de instincten darwsboomt. De harten ontluiken niet vanzelf, omdat teleurstelling, vrees of schaamte ze gesloten houdt. Maar de liefde triomfeert altijd, omdat het leven, de jeugd, de bekoring van het romaneske en vooral ook de spelregels dat voorschrijven.
Weinige van Marivaux' blijspelen die alle volgens hetzelfde schema gebouwd zijn zijn zover doorgedrongen in de troebelheid waarover de liefde triomfeert als dit, dat Le Triomphe de l'Amour heet. Marcel Arland heeft in zijn boek over Marivaux de aandacht op dit stuk gevestigd dat volgens hem nooit gespeeld wordt. Vilar heeft deze wenk ter harte genomen en in de kerstdagen van 1955 voor het eerst sinds 1732 weer voorstellingen gegeven van Le Triomphe de l'Amour die een triomf voor Marivaux geworden zijn.
In dit blijspel gaat een prinses in travesti de liefde opwekken van een prins die door toedoen van de familie afgesneden is van de troon waar hij recht op had. De omzetting van vriendschap in liefde via de verwisseling der seksen is een typisch Shakespeareaans motief, maar Marivaux ontwikkelt de metamorfose met