Marivaux, Le Jeu de l'Amour et du Hasard
Marivaux (1688-1763) schreef zijn komedies voor het Théâtre Italien in Parijs, een schouwburg die een aantal vaste ‘emplooien’ kende: ‘premier amoureux’, Lelio of Dorante genaamd, een ‘second amoureux’ (Mario), een ‘amoureuse’ die Silvia heette, een père noble, een knecht (Arlequin) die slim en onhandig was en een ‘soubrette’, de kamenier van mevrouw. Met deze personages speelt Marivaux zijn spel van sentimenten van ontwakende liefde en in het gemoed zelf gelegen liefdesbeletselen, waarbij hij geen gebeurtenissen die van buiten komen, geen verrassende ontknopingen of andere toneeleffecten toelaat.
Ook Le Jeu de l'Amour et du Hasard is zo'n elegante étude-met-variaties over de liefde die zich verschuilt en zich verstrikt voordat zij tot bloei komt. Silvia en Dorante die door hun ouders voor elkaar bestemd zijn besluiten beiden, onafhankelijk van elkaar, eerst de kat uit de boom te kijken door met hun kamenier en hun knecht van rol te verwisselen. Zij worden op elkaar verliefd, terwijl zij elkaar voor bedienden houden en tegelijkertijd ontvlammen de echte bedienden voor elkaar in de waan dat zij liefde opwekken bij een persoon van hogere stand.
Deze komedie van persoons- en standsverwisselingen is voor Marivaux vooral aanleiding om de liefde te meten aan de eigenliefde, de ijdelheid, het eergevoel, sentimenten die hij als de belangrijkste hinderpalen van ‘de’ liefde beschouwt. Het eerste paar moet zijn trots, het tweede zijn nederigheid overwinnen om tot een huwelijk te kunnen besluiten. Silvia ontziet zich daarbij niet Dorante op de proef te stellen door haar maskerade voort