willen. Een van de verschilpunten is wel dat Molière een veel scherpere pen voert dan Shakespeare. Zijn ‘bel esprit’ Trissotin, die bij de eerste voorstelling in 1672 nog ‘Tricotin’ heette, was een herkenbaar portret van de in die dagen populaire dichter, de abbé Cotin en het is ook een sonnet van deze poëet dat in een nog steeds kostelijke scène wordt geridiculiseerd. Ook de geleerde dichter Vadius is een karikatuur van een bekend man uit die tijd.
Om het volle effect van Les Femmes Savantes in 1672 te begrijpen moet men zich dus voorstellen dat een hedendaagse komedie bijvoorbeeld de heren Rodenko en Lucebert, herkenbaar gegrimeerd ten tonele zou brengen, terwijl een van hen dan bovendien nog eigen dichtwerken ten beste zou geven, voorzien van het dodelijk kommentaar van groteske bewonderaarsters.
De actuele toepasselijkheid die Molière's satire bezat is weliswaar onherstelbaar verloren gegaan, een algemene geldigheid heeft zij behouden. In de heren Trissotin en Vadius herkennen wij geen individuen meer, maar wij zien ze nu als karikaturale typen van een toch onsterfelijk soort. Een andere kwestie is of men de satire op het vrouwelijk karakter in Molière's komedie nog enige geldigheid wil toekennen. Zijn geleerde dames zijn belachelijke dweepsters die in andere opzichten superieur zijn aan enkele mannen in het stuk: de valse ‘bel esprit’, de pedante geleerde en de wilszwakke bourgeois Chrysale. De vrouwen komen er in verhouding dus niet zo slecht af bij Molière, al moet men toegeven dat er tegenwoordig door mannen even hard en belachelijk gedweept wordt als door vrouwen.
In Les Femmes Savantes komen enige prachtige afgewogen komische scènes voor, zoals de dialoog tussen Chrysale en Philaminte over het ontslag van het keukenmeisje Martine dat onvergeeflijke inbreuken heeft gemaakt op de grammatica, de scène waarin de niet meer zo aantrekkelijke Bélise blijk geeft van haar overtuiging dat verliefdheden op andere vrouwen delicate vermommingen zijn van hofmakerij jegens haar en, niet te vergeten de scène met de gedichten van Trissotin en zijn ruzie met Vadius. Toch is dit niet helemaal genoeg voor de vijf bedrijven, waarin dan ook taferelen voorkomen zoals het gesprek over de smaak