Molière, De Vrek
Tussen de ruim dertig stukken die Molière geschreven heeft zijn er, in tegenstelling tot de kluchten en zedenhekelende blijspelen, vijf of zes die men ‘karakter-komedies’ kan noemen: komedies waarin een centrale figuur optreedt wiens karakter door een overwegende ondeugd wordt bepaald. Het is opmerkelijk dat deze komedies geen tragedies geworden zijn, want de personages, die door bepaalde waanvoorstellingen worden beheerst en die men tegenwoordig het etiket ‘neurotisch’ zou opplakken, zijn eerder beklagenswaardig dan belachelijk. Dat Molière ertoe komen kon het komische van die ongelukkigen te accentueren, houdt ongetwijfeld verband met de inzichten van zijn tijd in het wezen van de geestesziekte die immers als een bron van griezelig amusement werd beschouwd. De schrijver was zelf echter te zeer mensenkenner om niet overal door de gangbare zienswijze heen de tragische kanten te laten doorschemeren.
De moeilijkheid bij de opvoering van deze karakter-komedies schuilt dan ook voornamelijk in de dosering van de belachelijke en beklagenswaardige elementen van de hoofdfiguur. In L'Avare is deze dubbelzinnigheid bijzonder treffend. Harpagon die verliefd is op zijn geldkist en die alle overwegingen daaraan ondergeschikt maakt, die terwille daarvan zijn liefde, zijn eer, zijn aanzien bij zijn kinderen, zijn reputatie in de wereld opgeeft, is op en top een tragische held. Molière draagt er zorg voor dat er geen twijfel kan bestaan aan de waarde die hij hecht aan al die geofferde zaken: deze zestig jarige heeft zich een huwelijk in het hoofd gezet met een niet eens rijk meisje, hij is gevoelig voor vleierij over zijn uiterlijk, hij wil van zijn kok-koetsier weten wat de mensen van hem zeggen, maar hij aanvaardt ten slotte dat hij gehaat en veracht wordt door iedereen, als hij zijn gestolen geld maar terugkrijgt, het enige dat zijn zelfrespect en bestaan mogelijk maakt.
Het oude blijspel van de vrek dat bij Plautus al te vinden is moet voor Molière de betekenis hebben gehad van een résumé van komische situaties die zozeer met tragische aspecten