plaats in 1658. Men kan daarvan dus dit jaar het derde eeuwfeest vieren.
Molière moet zelf de rol van Mascarille gespeeld hebben. Daniel Sorano geeft een heel goede indruk van wat men met zo'n stuk kan doen, van wat Molière er zelf waarschijnlijk mee heeft gedaan. Hij geeft er een demonstratie mee van vrolijkheid, van goed humeur, van jeugdig plezier om onzin.
Een edelman, Lélie (de ‘brokkenmaker’), is verliefd op een Egyptisch meisje, Célie, dat als slavin woont bij een oude heer, Trufaldin. Zij is ongetwijfeld van edele afkomst, maar door barre avonturen in slavernij geraakt. Lélie wil haar kopen om haar vervolgens te huwen. Een moeilijkheid is dat de vader van Lélie ertegen is. Een andere dat een rivaal, een zekere Léandre, dezelfde oogmerken heeft. Mascarille, de knecht van Lélie, verzint allerlei listen om deze moeilijkheden te ontgaan, maar iedere keer gooit Lélie zelf roet in het eten.
Het bekende thema van de domme meester en de slimme knecht is hier ad absurdum gevoerd. Het onwaarschijnlijke is dat Mascarille telkens weer nalaat zijn meester in te lichten over zijn listige intriges, zodat deze de boel steeds weer met de beste bedoelingen in de waar stuurt. De enige afwisseling in dit vijf bedrijven aanhoudende patroon van slimme zetten en domme tegenzetten zijn groteske verkleedpartijen en onwaarschijnlijke toevalligheden. Er komen twee lieve jonge meisjes in voor en drie ‘vieillards ridicules’, maskerades, stokslagen, omgekeerde nachtspiegels, enfin, alles wat hoort bij het tijdeloze arsenaal van de volksklucht.
Het bewonderenswaardige van Sorano's regie nu is dat hij de komische mogelijkheden van deze klucht heel exact heeft gebruikt, zonder ergens te insisteren, te overdrijven of buiten de goede smaak te treden. Hij heeft het primitief-komische niet geschuwd, maar er het materiaal in gevonden voor de schijnbare improvisatie van zorgeloze pret. De enige vrijheid die hij zich heeft veroorloofd buiten de tekst bestond uit kleine, vlugge pantomimes, waarin een paar voorvallen gespeeld werden die even later worden verteld. Hij heeft bovendien naast het kluch-