aanhoudend storende werking uitoefende. Daardoor vooral, geloof ik, bleef deze voorstelling die zoveel uitmuntends bezat als geheel onbevredigend.
King Lear is de tragedie van de ouderdom, waarin een door een lang bestaan van gezag vervalste kijk op mensen en dingen niet houdbaar blijkt tegenover de werkelijkheid van de natuur. Als de oude koning zijn macht verdeeld heeft onder zijn dochters, vallen hem de schellen van de ogen. De twee die hem om het fraaist van haar liefde hebben gesproken blijken hem te haten en de jongste dochter die geen woord kon uitbrengen en die hij daarom onterfde was juist degeen die werkelijk van hem hield. ‘Natuur’ en ‘ogen’ behoren dan ook tot de sleutelwoorden van het stuk. De koning die zich van zijn officieel gezag heeft ontdaan wordt beroofd van zijn gevolg, van al de praal en waardigheid van zijn staat. Hij vindt zichzelf terug naakt in de storm, een onbeschermd mens in de natuur en dan pas heeft hij de ogen om de wereld te zien zoals zij is.
Zijn lot projecteert zich in dat van de graaf van Gloucester, die als gevolg van een jeugdzonde een ‘natuurlijke’ zoon heeft, die uit afgunst jegens zijn wettige broer op zijn beurt aan zijn vader het gericht der natuur voltrekt. Gloucester verstoot zijn zoon Edgar, zoals Lear zijn dochter Cordelia verstoot. En hij wordt letterlijk van zijn ogen beroofd vóórdat hij leert zien.
Er is weinig in de hele toneelliteratuur dat zo pathetisch is als de gesprekken van de ontluisterde oude Lear met zijn nar en de waanzin simulerende Edgar op de heide en van de tot werkelijke waanzin vervallen koning met de blinde Gloucester. Er is weinig dat zo aangrijpend is als het ontwaken van Lear uit zijn verstandsverbijstering door de genezende nabijheid van Cordelia, de gelukzalige stemming waarin hij met haar naar de gevangenis gaat en de rampzaligheid waarin hij ten slotte opkomt met haar lijk.
Men kan in King Lear een draak zien, vol wreedheid, bloed en tranen, waarbij het doek valt over een toneel, beladen met lijken. In een ander aspect is het drama een gelijkenis van het menselijke leven waarin de protagonist, ‘more sinned against