nostische elementen. In zijn gesprek met de geest van zijn vader en in zijn weigering Claudius in gebed te doden (om te voorkomen dat hij naar de hemel gaat) is hij een ander dan de stervende Hamlet die niet bezorgd is om het heil van zijn ziel, maar om zijn reputatie in deze wereld. De prins is gedeeltelijk gedacht als een adolescent, maar zijn leeftijd wordt ook uitdrukkelijk vermeld als dertig jaar. De scènes van Polonius met Laertes en met Reynaldo passen slecht in het beeld dat overigens van deze ridicule raadsman wordt gegeven.
Het is duidelijk dat Shakespeare Hamlet herhaaldelijk heeft herzien, maar er nooit in geslaagd is de tegenstrijdigheden die voortkwamen uit zijn pogingen de stof aan te passen aan zijn bedoelingen geheel weg te werken. Daarom is Hamlet, hoe rijk en ‘volgepakt’ het stuk ook is, in artistiek opzicht een mislukking. Het wekt weerstanden die het niet kan overwinnen, maar tegelijkertijd is de fascinatie ervan onuitputtelijk.
Coen Flink was een opvallend jonge Hamlet die ik in talrijke scènes in houding, gebaar en dictie bewonderenswaardig vond. In zijn eenvoud, zijn ernst, zijn oprechtheid kon men onvoorwaardelijk geloven. Wat hem ontbrak was die ietwat rijpere melancholie die het personage toch eigenlijk niet kan missen, het broedende, introspectieve dat men gewend is met Hamlet te associëren en het eenzame, lijdende dat hem grootheid geeft. Deze Hamlet zou niet misplaatst geweest zijn als Mercurio in Romeo en Julia. Hij was meer een pientere sportsman dan een intellectueel. In de monologen voldeed hij beter dan in de scènes met Ophelia en zijn moeder, waarin zijn overigens prijzenswaardige soberheid emotioneel tekortschoot.
Aan de rol van Ophelia gaf Do van Stek emotioneel een sterkere inhoud. De schrijnende poëzie van haar waanzinscènes had zij echter nog niet geheel in haar macht. Elisabeth Andersen is bepaald niet het type van de sensuele, primitief denkende koningin Gertrude en Frans van der Lingen leek als koning Claudius meer op een geknakte lelie dan op de volbloedige booswicht die hier is bedoeld. Albert van Dalsum maakte een kostelijk personage van de ijdele, praatgrage diplomaat Polonius. Een na-