welijks merkbaar. Het is ook niet zonder reden dat de wijsheden van de tuinman juist door de koningin worden afgeluisterd, die door de bedoelde woekering in de verdrukking is gekomen. Zij is het tragische slachtoffer van Richards karakter: niet van zijn ‘slechtheid’, maar van zijn meegaandheid tegenover ‘het slechte’.
Richard II is een van de weinige personages in de literatuur (d.w.z. vóór Dostojewski) die van alles kunnen genieten, óók van de vernedering, van de wanhoop, van het lijden. Hij is altijd extreem, altijd overdreven, altijd in de greep van de wellustige exploitatie van zijn lot. Hij geniet van het koningschap en voelt zich dan dicht bij God, maar hij geniet ook van zijn nederlaag en laat zich wellustig drijven op golven van zelfbeklag. Hij geniet mateloos van zijn gevangenschap, van zijn niets anders zijn dan een weerloze worm.
De vertolking van Richard door Han Bentz van den Berg was mooi in allerlei momenten, droef, poëtisch, waardig, sympathiek vooral in zijn ondergang, maar kwam voor mijn gevoel niet toe aan de geëxalteerdheid, aan de gretige en teugelloze overgave van het personage aan de omstandigheden. Het veel eenvoudiger karakter van Henry Bolingbroke, de man van actie, werd voortreffelijk uitgebeeld door Johan Schmitz, die zowel de onstuimige soldaat als de bedachtzame politicus tot zijn recht liet komen.
Paul Huf was als John of Gaunt een nogal pieperige oude man, die niet erg goede verstaanbaar was. (Een buitenlandse regisseur brengt bijna altijd het nadeel mee dat de tekstregie wordt opgeofferd aan de enscènering). De dubbelzinnige figuur van de hertog van York werd door Johan Fiolet met humor gespeeld.
De decors en kostuums van Finlay James sloten zich aan bij de opvatting van de regisseur. Er was een vaste toneelbouw van gotische structuur die voor allerlei doeleinden dienst kon doen en die plaats bood aan een Shakespeareaanse ‘upper’ en ‘inner stage’. De regie heeft van de verschillende speelplans die zo ontstonden een bijzonder knap gebruik gemaakt. Waarschijnlijk heeft men in Shakespeare's tijd op een overeenkomstige wijze