die gevormd is door gymnasium-cultuur en Freudiaanse psychologie. Wij zien onze Grieken als nerveus, gepassioneerd, buitensporig vaak, gewikkeld in dodelijke gevechten met bindingen en complexen. Wij respecteren hun eigen denken (zoals wij dat uit de literatuur kennen) in termen van inmenging der goden, van een erfelijke vloek die op een geslacht rust en de onverbiddelijke werking van het noodlot. Maar tegelijkertijd hebben wij er onze eigen gedachten bij, onze psychologische slimmigheidjes, onze eigen ervaringen met oorlogen en tirannen.
Dit mengsel van historisch besef en onhistorisch vooroordeel vormt onze hedendaagse opvatting van ‘de oude Grieken’. Zo willen wij ze op het toneel zien, in gestileerde, archaïserende kostuums, met moderne, begrijpelijke gebaren, sprekende een moderne, begrijpelijke taal, die toch de originele tekst zoveel mogelijk benadert. Wij willen de metrische contrasten van die tekst getransponeerd zien in overeenkomstige, voor ons werkzame ritmische verschillen, op de geëigende plaatsen ondersteund door een moderne, voor onze gevoelens evocatieve muziek.
Wil men een Griekse tragedie laten spreken tot mensen van nu, dan moet men dus een compromis samenstellen, oude wijn in nieuwe zakken gieten, moderne expressiemiddelen toepassen zonder bang te zijn voor anachronismen, maar geen moderniteiten die onze voorstelling van de Oudheid geweld aandoen. Volgens deze principes was de statische voorstelling die de Haagse Comedie onlangs van Sophokles' Antigone heeft gegeven verwerpelijk door de onvruchtbare schroomvalligheid die niets toeliet buiten het declameren van de tekst. Theaters opvoering van Iphigeneia in Aulis echter, die in alle opzichten aan deze principes beantwoordde, maakte de Griekse tragedie zo levend en ontroerend als maar denkbaar is.
Men moet intussen erkennen dat Euripides zich beter leent voor een moderne behandeling dan de andere tragici, omdat zijn werk meer dan het hunne bestaat uit een afwisseling van effectvolle emoties, in dialogen uitgewerkte conflicten, realistische karaktertekening en persoonlijke beschouwingen vol moderne scepsis. Het merkwaardige van deze in redeneerkunst vaak zo