nen wonen te midden van de zijnen. Een afschuwelijke gebeurtenis, kan men zeggen, maar daarom nog niet, in de technische zin van het woord, een tragedie.
Het lijkt mij echter dat Euripides heel goed wist wat hij deed toen hij de volgorde van de mythologische gebeurtenissen eigenmachtig wijzigde door Herakles' in razernij begane misdaad te laten volgen op de voltooiing van de twaalf werken en toen hij het publiek uitnodigde in de opeenvolging van het redden en doden van vrouw en kinderen een tragedie te zien. Het dramatische verband immers dat in de handeling zelf ontbreekt is wel degelijk te vinden in de waarheid over het menselijk leven die Euripides hier wil laten zien. De mens die alles kan - zo zou men die waarheid kunnen lezen - die rivieren verlegt, draken verslaat, volkeren bevrijdt, is tegelijktertijd een speelbal van wrede en frivole machten. Hij redt zijn vrouw en kinderen, hij doodt zijn vrouw en kinderen. En de enige heldhaftigheid die hem overblijft is om beladen met zijn ongeluk verder te leven.
Als deze tragedie moeilijk toegankelijk is, dan komt dat niet doordat de tragische waarheid ervan voor ons niet meer herkenbaar zou zijn, maar doordat wij het ontwend zijn tragische waarheden van dit kaliber zonder valse troost of sentimentaliteit, zonder gevoelsverdoezeling vooral, voorgezet te krijgen. Euripides, de kritische rationalist, gaat hier de Griekse goden met hoon te lijf. Hij laat zien dat goden die zo optreden absurd zijn, zinsverbijsteringen waarachter een blind noodlot schuilgaat. Natuurlijk krijgt een beroepsmatige heilbrenger, een vechtersbaas met een knots en pijlen, nu en dan een bloedig waas voor de ogen en weet hij niet meer wat hij doet. Natuurlijk kan een held zich vergissen, al was het maar omdat hij in een leven van ontberingen de hartstocht van het doodslaan heeft geleerd.
Achter deze ontoegankelijke tragedie verrijst de aanvaarding van een heroïsche scepsis. Het vertrek naar Athene zal zeker begrepen moeten worden als een zich afwenden van het barbaarse bijgeloof en een hulde aan de enige stad waar verlichte denkbeelden kunnen gedijen.
Het spelen van een tragedie als Herakles (ook wel Herakles