Pruimen op sap
Twee nonnen kochten drie bananen. Waarom eigenlijk drie?
Nou dan hadden ze er nog één om op te eten.
Bananen en komkommers gelden als natuurlijke vervangingsmiddelen voor het mannelijk geslachtsdeel. En ook de winterpeen mag er in dezen wezen. Door hun vorm wekken ze associaties met de mannelijke roede.
De vrouwelijke vrucht bij uitstek is de pruim. Niet dat de pruim het vrouwelijke geslachtsdeel kan vervangen. Het vrouwelijk geslachtsdeel wordt slechts met de pruim vergeleken.
Wie ‘pruimen op het sap’ gaat zetten, zal zich in ieder geval weinig aantrekken van het stereotiepe karakter van de vergelijking. Pruimen op sap zetten betekent namelijk neuken. Het is overigens te hopen dat degene van wie de pruim op het sap wordt gezet, niet een pruimemondje heeft. Een pruimemondje is een klein, preuts bijeengeknepen mondje. De oorsprong van de uitdrukking moet gezocht worden bij een zinnetje dat Justus van Effen (1684-1735) schreef: ‘'t Mondje stond of 't pruim wou zeggen.’ De uitdrukking werd in de achttiende eeuw veel gebruikt. Vooral precieuze kereltjes, vleiers, arrogante dames en mensen die heel chique willen doen maar het niet zijn en daardoor gemaakt praten, zijn in het bezit van pruimemondjes. In Zuid-Nederland kent men zelfs de uitdrukking ‘Een mondje pruim zetten’.
Het zijn niet allemaal preuts bijeengeknepen mondjes die op sap worden gezet. Wie een ander hoort zeggen dat hij ‘in de pruimen zit’, hoeft niet aan de genoegens van een harem te denken. Wie in de pruimen zit verkeert in moeilijkheden, is in de bonen, zit in de stront.
En wie ‘een pruimke aanheeft’ is stomdronken. Dit heeft