Herdenken
Ieder jaar op 5 mei herdenken wij de bevrijding van de Duitse overheersing in de Tweede Wereldoorlog. Toen die bevrijding plaatsvond, in 1945, was ik vier jaar oud. Op dat moment was ik mij niet bewust van de gebeurtenissen in de zojuist beëindigde oorlog, die ik een paar jaar later wel meehielp te herdenken.
Ik herinner me nog wel dat het op bevrijdingsdag feest was.
Mijn herinnering aan die dag en de weken erna bestaat uit een aantal beelden: een stomme, maar vrolijke film.
Toen ik ouder werd leerde ik begrijpen waarom wij ieder jaar op dezelfde datum die bevrijding herdachten. Ik luisterde naar de woorden die bij deze gelegenheden werden gesproken en die allemaal tot doel hadden de gebeurtenissen uit het verleden opnieuw in de geest van de luisteraars te laten verschijnen.
Die woorden waren soms overdadig. Af en toe schetste een spreker een beeld dat bij overdenken pijn deed, door de afschrikwekkendheid ervan. Vaak deden die woorden op een andere manier pijn: wanneer het clichés waren geworden.
‘Zij die voor ons vielen’ heette het dan, en ‘onze gevallenen’.
Maar iemand die een man of zoon in de oorlog had verloren, zag niet het abstracte begrip van De Gevallene voor zich, maar beelden van die man of zoon. En die hoorde door de stem van de spreker heen woorden en flarden van zinnen die eens door de doden waren gesproken en die niet zoals hun lichamen waren verdwenen.
Zo kunnen niet alleen levenden maar ook doden in je praten.
Zonder geluid voort te brengen, voeren ze gesprekken met je in je geest. En toch ben jij het die ze daartoe in staat stelt. Daarom zijn het uiteindelijk niet die anderen die praten, maar jijzelf.
Achter de stiltes van zwijgende mensen kunnen debatten woeden, bloeien liefdes op en worden afvalligen vermanend