‘Kinderen bij wie hoofdluis is geconstateerd mogen niet op school komen tot een bevoegde deskundige heeft bepaald dat het ongemak is verdwenen.’ In dit geval weet je waar je aan toe bent.
Als er nu ook nog ergens wordt vastgelegd, omschreven, wat er onder een ‘bevoegde deskundige’ wordt verstaan, kunnen we van start gaan.
De verordening die ik hierboven heb bedacht, kunnen wij allemaal gemakkelijk begrijpen. Onder ‘wij’ bedoel ik allen die de verordening aangaat of zou kunnen aangaan. Alle Nederlanders dus. Maar begrijpen in alle gevallen alle Nederlanders die geacht worden verordeningen en wetten te begrijpen, deze inderdaad?
Welnee!
De bestuurders, de opstellers van ambtelijke stukken, waaronder wetten en verordeningen vallen, hebben in hun streven zo nauwkeurig mogelijk te zijn, een eigen taal ontwikkeld. Zij, als opstellers en uitleggers van wetten en uitvoerders van bestuurlijke besluiten, begrijpen precies waarom het gaat. Als het meezit kunnen ze het vervolgens ook nog aan ons, gewone burgers, uitleggen. Want die bestuurlijke taal is voor de meeste niet-bestuurders acadabra.
Ik wil nog iets verder gaan: die bestuurlijke taal is een schande. Het is de dood - ofwel de taal, die zo helder en begrijpelijk kan zijn - in de pot. Die bestuurders kunnen niet schrijven, als taalgebruikers zijn het nullen. Ik denk wel eens: die bestuurders deugen niet. Het zijn regelaars, een aparte kaste. En dat klopt niet in een democratie.
Nu nog iets: wie niet in normaal, begrijpelijk Nederlands kan uitleggen wat hij bedoelt, begrijpt het zelf misschien niet.
Of vindt het niet nodig dat anderen het begrijpen. Een leraar die niet helder kan uitleggen wat hij bedoelt, gaat onherroepelijk voor de bijl. Bestuurders die ambtelijke taal gebruiken, klimmen daarentegen vaak steeds hoger. Daar klopt iets niet.
Het wordt daarom tijd dat burgemeesters, wethouders, ambtenaren in het algemeen eigenlijk, inbegrepen sommige ministers, teruggaan naar een heel strenge school, waar ze niet meer afkomen voor ze geleerd hebben hun moerstaal te schrijven.
Overigens is er de laatste tijd een streven op gang gekomen om ambtelijke stukken leesbaarder te maken. We zagen het aan