Onder woorden brengen
Een paar jaar geleden zond de vara-televisie een film uit over de gruwelijke zaak Putten. Na een overval op een Duitse auto door een verzetsgroep, werden in 1944 zeshonderd mannelijke inwoners uit dit plaatsje weggevoerd, van wie bijna niemand terugkeerde.
In de film trad een Duitse vrouw op, die de Puttense mannen dagelijks had zien langs komen wanneer zij vanuit het kamp waarin zij verbleven, naar de plaats waar zij hun dwangarbeid moesten verrichten werden gevoerd. Over de dingen die zij gezien had, wilde zij niets vertellen. Ze zei: ‘Dit is te verschrikkelijk om onder woorden te brengen.’
Natuurlijk kon zij, technisch gesproken, wel onder woorden brengen wat zij had waargenomen, maar zij weigerde op emotionele gronden. Zij bedoelde met te zeggen ‘dit is te verschrikkelijk om onder woorden te brengen’ dat zij het zelf niet kon verdragen de door haar geziene gruwelen in woorden te vangen.
Wat zij niet verdroeg was het vertellen aan een ander.
Inmiddels zaten de dingen die zij ooit gezien had, wel in haar geheugen. Het geheugen is soms net een dolgedraaide film. Vaak kun je hem zelf aanzetten, andere keren begint hij helemaal spontaan vanzelf, bij voorbeeld in een nachtmerrie, waarin dan ook nog stukjes uit allerlei verschillende films op een soms gruwelijke manier aan elkaar worden geplakt.
Het is moeilijk om de film van onze herinnering te stoppen. Wel is het mogelijk te weigeren de film aan anderen te openbaren door hem onder woorden te brengen.
Woordelijke verslagen kunnen op een bepaalde manier vergeleken worden met filmbeelden. Een filmcamera legt in principe dingen vast zoals ze gebeurd zijn. Maar een film geeft