melde buurvrouwen herhaalden het. ‘Heilige Maria, moeder der smarten, hoe groot moet uw liefde voor ons zijn.’
Dit loste het raadsel niet op.
De madonna bloedde uit een oog zoals haar zoon ooit bloedde uit zijn wonden; de Romeinse soldaat stak een spies in het goddelijke lichaam; er liep water uit de zijde, en ook dat bestond uit tranen, hoewel geen theoloog dit dodenvocht ooit als zodanig had bestempeld.
De burgemeester had de pastoor apart genomen in een hoek van de kamer.
‘Hoe gaan wij dit aanpakken?’
Als hoofd van de politie had de burgemeester wel vaker bloed gezien. Maar misschien omdat het in dit geval niet om een mens ging, voelde hij zich ongemakkelijk. Alsof het beeldje het lijden van echte slachtoffers bespotte. Hij haalde een zakdoek uit zijn zak en snoot zijn neus.
Op dat moment gebeurde het volgende wonder.
Eigenlijk behoorde het niet op die manier te gaan. De journalist moet wachten tot het feit zich voordoet en zich vervolgens ter plaatse op de hoogte stellen. Maar Hanna kon er weinig aan doen dat zij er met haar neus bovenop stond, dit was werkelijk een bijzonder geval van participerende journalistiek; alsof het beeldje zich van haar meest uitzonderlijke kant toonde in de wetenschap dat de pers paraat was. Nog op een andere manier gebeurde hier iets uitzonderlijks; onder de aanwezigen was Hanna de enige die op het moment suprême haar ogen op het beeldje gericht hield. Later kon zij met recht volhouden dat zij het bloed letterlijk uit de buik van de madonna zag breken, hoewel het om niet meer dan een druppel ging, maar die nam zij dan ook zelf waar. Bolde het porselein even op, onder de spanning van het bloed dat naar buiten wilde?
Omdat de gebeurtenissen tot nu toe nog enigszins kleinschalig waren, hadden politie en gemeente nog geen maatregelen getroffen om de pers het werken te bemoeilijken. Vanuit haar plaats in de kamer had Hanna zowel uitstekend zicht op degenen die zich het hart uit het lijf baden als op de vertegenwoordigers van het gezag. Onopvallend trok zij het blocnootje uit haar zak,