Kleine rakkers
(ca. 1915)–Edith Farmiloe– Auteursrecht onbekendEdith Farmiloe, Kleine rakkers. Met illustraties van Edith Farmiloe. H.J.W. Becht, Amsterdam ca. 1915 (tweede druk)
DBNL-TEI 1
Wijze van coderen: standaard
-
-
gebruikt exemplaar
exemplaar Stadsbibliotheek Haarlem, signatuur: OK Far.k
algemene opmerkingen
Dit bestand biedt, behoudens een aantal hierna te noemen ingrepen, een diplomatische weergave van de tweede druk van Kleine rakkers van Edith Farmiloe uit ca. 1915. De illustraties zijn van de hand van Edith Farmiloe. De eerste druk dateert uit 1903.
redactionele ingrepen
Bij de omzetting van de gebruikte bron naar deze publicatie in de dbnl is een aantal delen van de tekst niet overgenomen. Hieronder volgen de tekstgedeelten die wel in het origineel voorkomen maar hier uit de lopende tekst zijn weggelaten. Ook de blanco pagina's (p. II, IV, 2, 6, 14, 24, 28, 38, 52, 56, 62, 66, 70, 78, 82, 84, 90, 96, 104) zijn niet opgenomen in de lopende tekst.
[pagina I]
KLEINE RAKKERS
[pagina III]
Kleine Rakkers
NAAR HET ENGELSCH
van
EDITH FARMILOE
door
E. RESINK
geïllustreerd door de schrijfster
TWEEDE DRUK
AMSTERDAM
H.J.W. BECHT
[pagina *108]
Bij den uitgever van dit boek verscheen Op hetzelfde formaat en met dezelfde letter gedrukt:
KLEINE KLEUTERS en
KLEINE BENGELS
Naar het Engelsch van EDITH FARMILOE door E. RESINK.
Geïllustreerd door de Schrijfster. - Prijs in prachtband f 1.25.
Eenige beoordeelingen.
Het Handelsblad:
Een aardig kinderboekje verscheen bij den Heer H.J.W. Becht te Amsterdam. Het is ‘Kleine Kleuters’ door Edith Farmiloe, naar het Engelsch door E. Resink, die over het geheel een goede vertaling leverde. De schrijfster is ook, is misschien vooral teekenares, zij teekende ook de kinderfiguurtjes, die het boekje illustreeren en deed dat zoo aardig dat de prentjes werkelijk een deel van het boekje uitmaken: de soort van kinderen wier lotgevalletjes hier verteld worden, wordt ons door de teekeningetjes eerst goed duidelijk. Met heel weinig zijn die figuurtjes allergrappigst gedaan. En de schrijfster bedacht een paar eenvoudige begrijpelijke verhaaltjes waar ze bij hooren.
Het Vaderland:
Een aardig boekje voor kleine kleuters is Kleine Kleuters. De schrijfster, tevens een bekende teekenaarster, illustreerde het met een aantal portretten der jeugdige helden en heldinnen, die van geest getuigen.
De Amsterdammer (Het Groene Weekblad, N. van Hichtum):
Reeds dikwijls had ik gehoord van de geestige Engelsche teekenaarster Edith Farmiloe, maar tot nu toe was me nog nooit iets van haar werk in handen gekomen. Eerst in dit boekje heb ik er kennis mee gemaakt en, vooral wat de teekeningen aangaat, met verbazend veel genoegen, deze zijn alleraardigst en origineel. Geestige kinderfiguurtjes vol leven en uitdrukking. Men zou ze bijna karikatuurtjes kunnen noemen - maar dat zijn ze toch eigenlijk ook weêr niet. Alleen spreekt er een onbedwingbare humor uit. De teekenaarster ziet blijkbaar allereerst het grappige in de beweging en maniertjes der kinderen, en geeft dat eenigszins gechargeerd weer - wat trouwens juist zulk een alleraardigst cachet aan haar werk geeft.
En nu de inhoud: die is ook van de artiste zelve en, evenals haar teekeningen, vol humor en leven - echt artistiek.
O, wat heeft die Edith Farmiloe die kindertjes goed bestudeerd in al hun doen en laten, 't is een echt stukje kunst.