Kloos zei hierop niets meer, maakte een buiging tot afscheid en ging weg met dezelfde langzame plechtigheid, waarmede hij was gekomen. Beiden hadden samen nog geen twintig woorden gesproken.
‘Over Literatuur’ is later in een van Van Deyssels bundels opgenomen, maar niet geheel zooals het is uitgekomen. De oorspronkelijke brochure is in hoofdstukken verdeeld, waarvan de ‘stemmingskleuren’ bij ieder hoofdstuk zijn aangegeven. Dit aangeven van de kleuren der stemming mag wel iets zeer origineels heeten en is slechts door een uiterst subtiele aanvoeling in den geest te verwerkelijken. Bij de opneming van de brochure in den bundel heeft de auteur deze stemmingskleuren weggelaten. De reden daarvan is moeilijk uit te maken; men kan hier alleen gissen. Mogelijk heeft de auteur op lateren leeftijd die subtiele aanvoeling van de kleuren niet meer gehad, mogelijk ook vond hij ze niet geheel juist. Er staat in de inhoudsopgave der brochure:
Inleiding: licht-paars.
Herinnering en toelichting: bruin-geel.
Specificeerende analyse met enkele polemische tinten: lichtgrijs, groen-grijs, bruin-grijs, zwart-grijs.
Niet analyseerende polemische karakteristiek: licht-groen, licht-geel.
Verder worden nog verschillende afdeelingen gekarakteriseerd met: licht-groen, licht-geel; grijs-zwart; donker-rood, zwaar-zilver; licht-zwart, licht-rood; blauw-zwart; rood-goud; zilver-goud, goud-goud; zilver-wit, goud-wit; donker-groen; donker-geel.
Bij de ‘Charakteristiek van 's Heeren Netscher's verdienste’ wordt licht-grijs, blauw-grijs genoteerd; bij het Afscheid licht-rose en bij den Epiloog licht-purper.
De opgave van deze stemmingskleuren maken de brochure, die uit den boekhandel is verdwenen, tot een zeer gewild object voor Nederlandsche bibliofielen. Zij is in den eersten bundel opgenomen; het is het bekende stuk, waarin voorkomt: ‘Ik houd van het proza’.