3017 Van Johannes Fabri
Wenen, 15 mei 1535
Gegroet. Zeergeleerde Erasmus, dat ik over een zo lange periode jou geen brieven heb geschreven, moet je niet zo opvatten alsof je uit mijn gedachten verdwenen bent.Ga naar voetnoot1. Want de turbulente situatie die bij ons al een tijdje heerst, heeft tot gevolg gehad dat ik het voeren van correspondentie onderbroken heb, zelfs met mijn beste vrienden. Maar als je wat dit aangaat je een beetje tekortgedaan hebt gevoeld, zal ik zorgen dat ik je vaker schrijf. Maar intussen - ik roep de goede, almachtige God als getuige aan - heb ik de herinnering aan onze vriendschap eerbiedig gekoesterd en jou en jouw prachtige ondernemingen overal uitgebreid geroemd. God geve dat je nog lang bij ons blijft: dan zullen wij nog lang genieten van de rijke vruchten van je studies.
Maar genoeg hierover. Luister nu naar het nieuws, als dat je interesseert. De sultan van de Turken heeft anderhalve maand geleden vanuit zijn Perzische kamp een gezant gestuurd naar onze allerdoorluchtigste koning. Heden heeft hij er nog een achterna gezonden; die is in zeer lange dagreizen bij ons gearriveerd. Wat de bedoeling is weten wij nog niet, maar men vermoedt een verzoek om vrede. Ook hier aanwezig zijn de onderhandelaars van gouverneur János,Ga naar voetnoot2. die elke dag vredesvoorwaarden bespreken, en ik twijfel er niet aan dat ze die vrede op billijke wijze zullen verkrijgen. De keizer is met een volledig uitgeruste vloot aangekomen in Barcelona, de stad van Catalonië, om een oorlog op zee te riskeren tegen de Turkse piraten.
Dit zijn de hoofdzaken van het nieuws; als er hierna nog iets gebeurt zal ik je bij de eerste gelegenheid op de hoogte stellen. Als ik jou verder in iets behulpzaam kan zijn door mijn belangstelling, zorg, nauwgezetheid en diensten, zal ik dat uitgebreid doen en alles tegelijk. Zeergeleerde Erasmus, mijn vurige wens is: het ga je goed.
Wenen, 15 mei 1535
Johannes Fabri, bisschop van Wenen, oprecht jouw vriend
Aan de zeergeleerde vooraanstaande theoloog Desiderius Erasmus van Rotterdam, zijn bij uitstek eerbiedwaardige vriend. Te Freiburg