1148 Aan Konrad Frick en Lorenz Effinger
Leuven, 1 oktober [1520]
Erasmus van Rotterdam groet de eerwaarde vaders Konrad, abt van het klooster Schuttern, en Lorenz, abt van het klooster Ettenheim, in de Breisgau
Het is niets nieuws voor onze ZasiusGa naar voetnoot1. wanneer hij, door overal op zo'n manier de lof van Erasmus te zingen dat hij van een vlieg meer dan een olifant maakt,Ga naar voetnoot2. niet alleen u, doch ook veel andere mensen iets op de mouw speldt; maar zijn grenzeloze sympathie heeft dat eerst hemzelf op de mouw gespeld. Hij weet trouwens absoluut niet wat in deze mijn positie is. Als er iemand is die liever niet in hofkringen verkeert, dan is het Erasmus wel. Ook kun je daar alleen invloed uitoefenen, als je geregeld je rol in dat stuk meespeelt en daarbij door je eigen koor van aanhangers wordt ondersteund. Ik breng het niet op om bij de verschillende groepen te lobbyen, evenmin om mezelf op te dringen of een ander met de ellebogen eruit te werken en u beiden weet heus wel hoe het aan het keizerlijk hof eraan toegaat, een monster met ontelbare koppen, zelfs zo dat ik, als ik iets van een kwestie zou hebben, er de voorkeur aan geef mijn verlies te nemen en mijn rustig bestaan liever veilig te stellen dan daar achteraan te gaan.
Weliswaar ben ik in de raad van de keizer opgenomen, maar dan wel op zo'n manier dat ik zelfs niet kom als ik gevraagd ben, laat staan dat ik me opdring. Niettemin had ik er geen bezwaar tegen mij naar vermogen in te zetten voor uw zaak als de gelegenheid daartoe zich zou voordoen, hoewel het ook zonder mijn hulp daarmee zeker goed zal aflopen. Uw uiterst rechtvaardige zaak is immers in handen van een uiterst rechtvaardige vorst. Karel heeft namelijk naast andere voortreffelijke gaven deze eigenschap die bij uitstek past bij zijn gezag, dat hij krachtig vasthoudt aan wat rechtvaardig en billijk is, en weliswaar misleid, maar niet omgekocht kan worden. Des te groter is mijn vertrouwen dat dit zal gebeuren, omdat, zoals u schrijft, zijn goedgunstigheid u reeds in bescherming heeft genomen tegen het gewelddadige optreden van degene die u last bezorgt.Ga naar voetnoot3. Het ga u goed, geëerde en achtenswaardige vaders.
Leuven, 1 oktober [1519]