hoe komt limburg aan de maas?
Wat bezielt de mens die aan de oever van een rivier staat? Mijmert hij over het leven, dat evenals de stroom in zijn vaste bedding, zonder onderbreking voortkabbelt naar zijn eindpunt, de schoot der aarde, de wereldzee? Vraagt hij naar de oorsprong? Een realistische verklaring doet hem niets.
Het volksverhaal geeft diverse lezingen over het ontstaan van de Maas. Tussen haakjes, het is opvallend dat volksverhalen zo sterk bodemgebonden zijn. Verhalen die met de Maas te maken hebben, hoor je in de maasdorpen. Peelverhalen in en om de Peel.
In Beesel zouden in langvervlogen tijden vier mannen zijn geweest die de Maas moeten hebben gegraven. Het waren reuzen van kerels, wel twee en een halve meter lang. Ze werkten met een schop (spade) die wel een vierkante meter groot was. Ze werkten in twee koppels naar elkaar toe, een koppel vanaf Roermond, het andere koppel vanaf Venlo. Zij ontmoetten elkaar tussen Reuver en Beesel en hadden zo de Maas klaar. Na wat gerust te hebben besloten ze de Rijn te gaan graven. Ze pakten hun schop op de schouder en trokken ‘'t Beesels Broek’ door tot aan de duitse grens. Hier rustten ze even, zetten hun schop op de grond en schraapten de natte en zware maas-