[Tweede deel]
Aan de Lezer.
Daar ik mij, na herlezing van het gedrukte ‘Liefdeleven’, genoopt heb gevoeld enkele tekstwijzigingen aan te brengen - die de grote lijnen van het verhaal onveranderd hebben gelaten - kan ik de tekst, die in De Gids van dit verhaal heeft gestaan, niet langer voor mijn rekening nemen.
Ook heb ik mij genoodzaakt gezien achter ‘Liefdeleven’ uit De Gids te laten overdrukken mijn opstel ‘Pathologie in de litteratuur’, het Naschrift van de heer Scharten daarop en mijn verdediging tegen dit Naschrift.
De meeste Redakties van Nederlandse bladen en tijdschriften huldigen het m.i. onrechtvaardig en dus afkeurenswaard beginsel antikritieken te weigeren. Ik noem dat beginsel onrechtvaardig, wijl ik meen, dat ieder, die aangevallen wordt, het recht behoort te hebben in het blad of het tijdschrift, dat de aanval heeft opgenomen, over evenveel ruimte voor zijn verdediging te beschikken als zijn tegenstander voor diens aanval werd toegekend. Nu heeft de Redaktie van De Gids mijn zakelike beschouwingen over Pathologie in de