nog een tiental andere werken publiceerde, romans, poëzie, reisverhalen en toneel.
Het oudste van de vijf, De grote Crébillard, verscheen in 1883 in De Nederlandsche Spectator, waarin eveneens, in 1887, Een dag van ijdelheid werd afgedrukt. In het tijdschrift Nederland zag in hetzelfde jaar het openingsverhaal van de bundel, Een onfeilbaar systeem, het licht, terwijl de twee resterende verhalen, Een gevaarlijk middel en Genezen, in het dagblad Het Vaderland als feuilleton werden opgenomen, respectievelijk op 27 juli 1889 en op 5 maart 1892.
Lichte kost is een van de minst bekende boeken van Marcellus Emants, al kon men dat tot voor kort eigenlijk van de meeste van zijn werken wel zeggen. Maar er is ook in de destijdse literaire kritiek weinig over gesproken. En dat is toch niet terecht. In de ogen van Emants zelf heeft de bundel ongetwijfeld geen andere pretentie gehad dan aan de lezers ervan enige verstrooiing te bieden, waarin aan de problemen die men in zijn werk vaak ontmoet niet al te zwaar behoefde te worden getild. Dat dit zijn expliciete bedoeling was, geeft de titel van het boek te kennen die niet op een andere manier te verklaren valt. De schrijver, aan wie men al dikwijls, en vanaf het begin, het verwijt had gemaakt dat hij zwaar, te zwaar, op de hand was, wilde met een nadruk, die zeker niet vrij is van ironie, ditmaal ‘lichte kost’ geven. En het is waar dat in sommige van deze verhalen een niet geringe dosis humor te ontdekken is.
Maar men zou Emants slecht kennen, als men denkt dat dit alles zou zijn. En dat zijn titel ook ironisch moet worden verstaan, mag men op zijn minst afleiden uit het feit dat de thema's die wij als karakteristiek voor het werk van Emants mogen beschouwen, ook in deze bundel aan de orde komen.
In Een onfeilbaar systeem bijvoorbeeld, dat opnieuw het spelers-milieu tot kader heeft dat het onderwerp vormde van zijn eerste prozawerk, Monaco, is het drama vervangen door de komedie. Emants portretteert het Hongaarse echtpaar dat in de illusie leeft van menig aan het spel verslaafde, namelijk een systeem te heb-