De Boer hier zoo lang mogelijk bleef. Hij vraagt De Boer nu echter, of we er dan op zouden kunnen rekenen, dat De Boer hier ook meestentijds was. Want bleek het noodig dat De Boer telkens voor de zaken van de Horstermeer afwezig moest zijn, dan was het misschien toch nog beter voor ons, dat Rypma bleef. De Boer gelooft dat we hiervoor geene byzondere vrees behoeven te hebben. Hij zal er natuurlijk wel eens op uit moeten, maar dit zal nooit erge stoornis of ongemak geven. Hij wil wel liever zelf gaan, maar acht het voor Walden bepaald beter, dat hij hier blijft. Aldus wordt besloten.
8. Op de vergadering te Blaricum a.s. Zondag zal worden voorgesteld gemeenschappelijk zaad aan te koopen.
* Later toegevoegde opmerking in de marge voor punt 6: ‘Zij wil komen, kan echter wegens ziekte nog niet komen.’
electrische bellen: Elektriciteit was nog iets bijzonders voor die tijd! Het gebruik ervan als energiebron (o.a. voor de industrie) wordt reeds voor de aanvang van de twintigste eeuw vermeld. Na de eeuwwisseling nam het verbruik toe, toen in de steden de paardetrams vervangen werden door de elektrische. Maar pas tijdens de eerste wereldoorlog werd het gemeengoed in het huisgezin: de overheid ging namelijk i.v.m. het tekort aan steenkolen de vervanging van het gaslicht door elektrisch licht bevorderen.
In 1907 liet Van Eeden op Walden (speciaal t.b.v. de bakkerij) elektriciteit aanleggen. De totale kosten bedroegen ongeveer ƒ 50.000.
De Koe [...] zijne vrouw: Gonda was ziekelijk, omstreeks augustus was zij ook al enige tijd weggeweest, maar onvoldoende hersteld teruggekomen. geldelijke vergoeding: Dit bedrag varieerde van ƒ 7,50 (Koorn, Keulen) tot ƒ 10,- (De Haer) per week.
onderhoudskosten: Dit zijn pensionkosten. In De Pionier van 28 februari 1903 werd een overzicht gegeven van deze onderhoudskosten op Walden (exclusief huishuur en belastingen): één man kostte ƒ 20,- per maand, een gezin met twee kinderen ƒ 30,-, een gezin met zes kinderen ƒ 57,- en een loonarbeider van buiten aangetrokken kostte ƒ 35,-.
De Haer en zijne vrouw: G. de Haer kwam met zijn vrouw Marie en één kind op Walden.