zoals het handschrift van Van de koele meren des doods bewijst, veel kariger was in het aanbrengen van komma's en verbindingsstrepen. Wel van zijn hand zullen de veranderingen in woordkeus, het schrappen van woorden en in een enkel geval van hele zinnen zijn. Zo werd bijvoorbeeld op pagina 303 ‘boeren’ in ‘daglooners’ veranderd. Op pagina 26 en 27 van de eerste druk staat: ‘De lucht lauw, lichte sterren omhoog, een zachte nachtwind met geur van kroos en koeien. Toen omvatte Hedwig een boomstam ruig van klimop, vóór haar in een nooit-gevoeld sterk wee-zoet verlangen. Haar armpjes knelden om den boom en haar gezichtje borg ze in de ruigte van het veil.’ In de tweede druk staat op pagina 23: ‘De lucht lauw, lichte sterren omhoog. Haar armpjes knelden om den boom en haar gezichtje borg ze in de ruigte van het veil.’
Voor deze uitgave is een aantal evidente drukfouten stilzwijgend hersteld. Problematischer is de spelling. Veelvuldig worden woorden op twee wijzen gespeld. Zo vindt men ‘onmiddelijk’ naast ‘onmiddellijk’, ‘meerl’ naast ‘merel’, ‘vizioen’, naast ‘visioen’, ‘geärmd’ naast ‘gearmd’, ‘beöogd’ naast ‘beoogd’, ‘heuchelijk’ naast ‘heugelijk’, ‘verbindtenis’ naast ‘verbintenis’ et cetera. In dergelijke gevallen heb ik gekozen voor één spelling en wel de spelling die voor de lezer van nu het meest vertrouwd is.
Door elkaar worden genitieven met apostrof -s gespeld bijvoorbeeld Gerard's of Hedwig's of zonder apostrof -s Gerards of Hedwigs. Er is ook hier steeds voor de spelling gekozen die voor de lezer van nu het meest vertrouwd is.
Verwarrend is dat de naam ‘Ritsaart’ in de tekst ook voorkomt als ‘Ritsert’ en de naam ‘Joob’ ook als ‘Joop’. Het is niet altijd duidelijk waarom Van Eeden dit deed. In deze uitgave heb ik er de voorkeur aan gegeven in de naamgeving niet in te grijpen.
De interpunctie is zo veel mogelijk ‘genormaliseerd’ waar het risico van een foutieve lezing kan optreden. Verder is het gebruik van de beletseltekens in de tweede druk inconsequent. We kozen in deze uitgave voor beletseltekens die uit drie puntjes bestaan.