Herdrukken
Het bundeltje kwam voor de somma van ƒ0,75 in de handel en was spoedig uitverkocht. In november 1886 meldde Van Eeden aan Verwey dat er nog meer Grassprietjes opgeschoten waren voor een tweede druk. In 1887 verscheen die ook metterdaad, uitgebreid met de gedichten ‘Ontevredenen’, ‘O Tempora!’ en een ‘Voorbericht voor de 2en druk’. Niet alleen zijn enkele fragmenten van die toegevoegde verzen in handschrift bewaard gebleven, maar ook twee gedichtjes die niet opgenomen werden, in de eerste noch in een van de latere drukken, die overigens in niets dan de omslagjes meer van elkaar zouden verschillen. Die nooit eerder gepubliceerde ‘Grassprietjes’ zijn in een Aanhangsel van onze editie opgenomen.
Een wat triviale maar niet onzakelijke vraag zou kunnen zijn of Van Eeden van de eerste twee drukken - en van de volgende drie die nog tijdens zijn leven verschenen - veel rijker is geworden. Uit stukken in het Versluys-archief valt te reconstrueren dat Van Eeden voor de tweede druk een honorarium ontving ten bedrage van vijfenzeventig gulden, en dat de eigendomsrechten bij Versluys bleven. Dit laatste in tegenstelling tot rechten met betrekking tot werk dat Van Eeden later bij Versluys deed verschijnen.
Tijdens het leven van Van Eeden verschenen dus in het geheel vijf drukken - de laatste in 1929 -, waarna een grote stilte intrad.
In 1967 achtte G.A. van Oorschot de tijd rijp voor een nieuwe herdruk. Het werd een fotomechanische herdruk naar de derde, die