hij de eenheid, de structuur van het werk snapte, hoewel ik ze nog wel uitdrukkelijk vroeg daarop aandachtig te zijn. Zelfs Dr. van Deventer, toch niet de eerste beste, verklaart een der hoofdideeën (eenvoudig de onsterfelijkheid van het goede in elk mensch, ook de slechtste), hèm te hoog. Er zijn er die gezegd hebben, dat de mythologische tafreelen - notabene de hoofdmassa van den bouw - overbodig zijn. Enfin, je zult wel wat van die onzin onder de oogen krijgen. Maak er je maar niet kwaad om.
Ik heb voor de Broeders veel gehad aan madame Guyon. Ken je die? Wat zou je daarin veel terug vinden van de Chineesche wijsheid. Het is allertreffendst hoe de mystieken van alle landen en tijden in dezelfde hoogten te samen komen tot eenzelfde inzicht. Zij wist wat Wu Wei is.
En zij zegt het op heel andere wijze, minder eenvoudig en zuiver, maar nader aan ons verwant, omdat ze het vond in de vreeselijkste verwarring van smart, zonde en zelfbedrog, zooals wij Westersche die veel beter kennen dan de droomerige Aziaten. Zij noemt het passiviteit. En vandaag ben ik verheugd geweest door een idee, geboren uit de lectuur van je stuk Wu Wei, dat die passiviteit is actie, maar actie die tot onze wereldsche actie staat als het wezen staat tot den schijn, zooals emotie (zielsstaat) staat tot sensatie (zinsaandoening), zooals het blijvende geluk staat tot het genot. Dus eigenlijk alleen gradueel verschillend, zoodat alle idee van koelheid of doodschheid of onverschilligheid daarbij absurd is. Ik wist dat wel, maar ik had nooit de formule er voor gemaakt.
Ik ben nu aan 't drukken van mijn verzen ‘Het lied van schijn en wezen’, dat je zeker wel 't best van al mijn werk bevallen zal. Hoewel 't niet zoo rijk is aan teeder kostbare dingen als Viator. Maar dat kan ik ook nooit herhalen.
Ik maak me wel een beetje ongerust over de sombere toon in je laatste brieven. Wees vooral voorzichtig. Je bent nog zoo jong en dan zijn er nog allerlei onbewuste en ongetemde dingen die ons verduiveld beet kunnen hebben. Je weet nu al veel van de beste wijsheid - maar ik ben niet zeker of die wel zoo diep in je is vast gegroeid, dat je lagere natuur er geen uitvluchten op verzinnen kan. Ik zinspeel niet op iets speciaals, ik zeg dit heel