van is de Schoondochter misschien ook wel bewust geworden, althans zij vindt deze superioriteit van Edu op zijn vader niet genoeg. Haar eerzucht gaat verder en zij verzoekt “niet te vergeten”, dat de zoon ook de meerdere van die vader was “in kennis”.
Deze meerdere kennis van Edu, waarvan hij dan toch, niet 10 maar 100 × minder heeft weten te maken dan Multatuli het met zijn kennis deed, is wat men veel juister noemt: het domme weten. Wij zijn hier echter beland in leraarskringen en volmaakt op het peil van Sappemeer en Gouda. Edu's meerdere “kennis” blijkt dan al uit zijn diploma's; en wat een exassistent-resident aan “kennis” van bestuurszaken, van maleis, van Oosterlingen etc. kan hebben opgedaan, valt in het niet naast de kennis van niet alleen frans en italiaans, maar van venetiaans en milanees, “a.h.w. op zichzelf staande talen met hun eigen litteratuur en eigen dichters” (citaat uit het getuigschrift van “de deskundige leerares M.O., Mevr. A.J. van der Hoeven, docta in de Italiaansche taal en letterkunde en voorzitster van de Dante Alighieri te Rotterdam”).
De kleinburgerlijkheid van deze krachtmeting in “kennis” is vermoedelijk alleen een geheim voor de leraarskring in kwestie. Wij kunnen de wrekende Schoondochter deze triomf gunnen; het enige wat ons interesseert is de nieuwe bijdrage die zij ermee levert tot nadere kennis van haar geestesgesteldheid. En vermoedelijk heeft de cosmopolitische, de ver boven Sappemeer en Gouda verhevene, het “vat vol kennis” en de “ambulante dictionnaire” Edu, er deze zelfde kijk op gehad; anders zou hij zijn vrouw misschien toch wel andere inzichten bijgebracht hebben in de 34 jaar van hun huwelijk.
Het meest onthult deze geestesgesteldheid zich nog in de lange napraterij - wat zou het anders zijn dan napraterij als de Schoondochter hier zelf aan het woord is? - van blz. 344-359, waarmee bewezen moet worden hoe 'n domme man die Multatuli eigenlijk was. Hoe de klemtoon is van “alibi”, wat in de Bijbel een “parenthesis” is, wat men een “lexicon” noemen moet en wat niet, en nog veel meer van zulke zaken, blijkt de