onrecht dat de man de vrouw ongestraft kon aandoen en voor de rechten van het onwettige kind.
De beide zusters waren bij de burgerlijke stand ingeschreven onder de naam van hun moeder, juffrouw Lensing. Wilhelmina heeft altijd de naam van haar ‘vader’ gebruikt, hoewel zij er eigenlijk geen recht op had. Niemand, behalve een enkele intieme relatie had enige idee, dat Wilhelmina Drucker onder een andere naam geboren was.
De schrijfsters vertellen in ‘George David’ de geschiedenis van hun ‘vader’, die hun moeder in de steek had gelaten nadat Wilhelmina was geboren.
Louis Drucker was geboren in 1807 in Hachenburg (Pruisen) en in de jaren dertig van de vorige eeuw naar Amsterdam gekomen. Bij de ambtenaar van de burgerlijke stand gaf hij als beroep op: rentenier. Op de vraag van de ambtenaar welke godsdienst hij had, antwoordde Louis dat hij ‘niet gehouden was zulks te verklaren’. Hij had blijkbaar geld genoeg om bijna twintig jaren in een hotel in de Doelenstraat te wonen.
De hoofdpersoon van het boek, George David, was de eerste zoon van Therese Temme die op de wereld kwam voordat zij Louis Drucker leerde kennen. Therese was in 1855 in Amsterdam gekomen ‘vanuit Hannover’, maar volgens de schrijfsters had zij in Den Haag gewerkt voordat zij in Amsterdam kwam wonen.
De moeder en de zoon hebben twee jaar lang langs verschillende adressen gezworven tot ze in juni 1857 bij Louis Drucker in de Doelenstraat gingen wonen. Zij trouwden pas in 1869 nadat Therese nog vijf kinderen had gekregen. Het gezin Drucker verhuisde naar Voorschoten, maar George David, die de naam van zijn moeder hield, bleef in Amsterdam wonen.
George David werd in de kost gedaan bij een schoenmaker, van wie hij het vak leerde. Hij woonde toen op de Kromboomsloot, vlakbij de Nieuwmarkt. Later verhuisde het schoenmakersgezin en George David, die nu 19 jaar oud was, ging zelfstandig wonen. Hij was nu schoenmakersleerling. Hij woonde echter niet ver van het gezin en hij zal het zeker regelmatig opgezocht hebben.
Op een vroege morgen in februari 1878 werd het stoffelijke overschot van George David in de Ringvaart te Watergraafsmeer gevonden. In die jaren waren er veel zelfmoorden door verdrinking in de Ringvaart, zoals blijkt uit de processen-verbaal van de veldwachters in de Watergraafsmeer. Het is ook mogelijk dat George David op een wandeling ‘in de sloot’ gelopen is toen het donker werd. In die jaren werd steeds geklaagd over de slechte verlichting langs de Ringvaart en de wegen.