Wilhelmina Drucker en de schandaalroman George David
(1976)–Louise Drucker, Wilhelmina Drucker, [tijdschrift] Engelbewaarder, De– Auteursrechtelijk beschermdbron
Deanne te Winkel-van Hall, Wilhelmina Drucker en de schandaalroman George David. De Engelbewaarder, Amsterdam 1976
codering
DBNL-TEI 1
Wijze van coderen: standaard
logboek
-
verantwoording
gebruikt exemplaar
exemplaar Koninklijke Bibliotheek Den Haag, signatuur: T 6657 [5]
algemene opmerkingen
Dit bestand biedt, behoudens een aantal hierna te noemen ingrepen, een diplomatische weergave van Wilhelmina Drucker en de schandaalroman George David, van Deanne te Winkel-van Hall uit 1976. Deze titel is oorspronkelijk verschenen als het vijfde nummer van het tijdschrift De Engelbewaarder. Het bevat een herdruk van de tweede editie van George David van G. & E. Prezcier uit 1886. G. & E. Prezcier is een pseudoniem van Louise Drucker en Wilhelmina Drucker.
redactionele ingrepen
Door het hele werk zijn koppen tussen vierkante haken toegevoegd.
p. 30: wijzende.‘ → wijzende.: ‘zei mijnheer Gofroy, haar een stoel wijzende.’.
Bij de omzetting van de gebruikte bron naar deze publicatie in de dbnl is een aantal delen van de tekst niet overgenomen. Hieronder volgen de tekstgedeelten die wel in het origineel voorkomen maar hier uit de lopende tekst zijn weggelaten. Ook de blanco pagina's (1, 2, 4, 6, 10, 24, 114, binnenkant achterplat) zijn niet opgenomen in de lopende tekst.
[ voorplat]
De Engelbewaarder
5
WILHELMINA DRUCKER
en de schandaalroman
GEORGE DAVID
[ binnenkant voorplat]
De Engelbewaarder, kwartaalschrift van de Stichting Vrienden van het Amsterdamsch Litterair Café De Engelbewaarder.
Tweede jaargang - oktober 1976.
Redaktie: Jan de Jong, Chang-Chi Lan-Ying, Bas Lubberhuizen, Thijs Wierema.
Redaktieadres: Thijs Wierema, Bethaniënstraat 22-hs, Amsterdam, Telefoon: 020 - 24 29 50.
Abonnement: f 25,- per jaargang bij vooruitbetaling.
Losse nummers: f 7,50.
Postgiro: 22 98 961 t.n.v. T. Wierema, Amsterdam.
Omslag foto: Wilhelmina Drucker op 26-jarige leeftijd.
Omslag ontwerp: Joep Paulussen.
[pagina 3]
GEORGE DAVID
door
G. & E. PREZCIER.
De Engelbewaarder
AMSTERDAM.
1976
[pagina 5]
INHOUD | Pag. |
Voorwoord | 7 |
Aantekeningen bij de tweede uitgave | 11 |
‘George David’ | 23 |
Illustraties | 107 |
Interview met Wilhelmina Drucker | 115 |
[ achterplat]
In het jaar 1885 veroorzaakte de verschijning van de roman ‘George David’ van G. & E. Prezcier veel opschudding. De recensenten spraken van een ‘schandaalroman’, een ‘chantageroman’ en een ‘wraakschrift’. Het was al spoedig een publiek geheim dat achter de namen G. & E. Prezcier de zusjes Wilhelmina en Louise Drucker schuil gingen, van wie de eerste bekend is geworden als voorvechtster voor de rechten van de vrouw (de beweging Dolle Mina werd naar haar vernoemd). ‘Verontwaardiging, wanhoop, afschuw, gevoel van recht en billijkheid dreven ons er toe “George David” te schrijven’, aldus de beide zusjes, die met het schrijven van het boek geen literaire pretenties hadden. Ze vertellen de geschiedenis van hun vader, die hun moeder in de steek had gelaten nadat Wilhelmina was geboren. Het boek werd een bestseller, waarvan een tweede uitgave verscheen. Ook kwam er een Duitse versie uit. Dit was niet naar de zin van de halfbroer van de schrijfsters, het latere kamerlid prof.mr. Hendrik Lodewijk Drucker, tegen wie het boek in feite gericht was. Hij heeft kans gezien nagenoeg alle exemplaren van ‘George David’ op te kopen en te vernietigen. Een van de zéér zeldzame exemplaren die de dans zijn ontsprongen, is gebruikt voor een herdruk in dit nummer van De Engelbewaarder. Het geheel wordt gekompleteerd met een aantal dokumenten, recensies en foto's, alsmede met het interview dat Wilhelmina Drucker vlak voor haar dood werd afgenomen door de journaliste W. van Itallie-van Embden, de Bibeb van de jaren twintig. Dit nummer wil een curieus en onbekend stukje historie belichten rondom een vrouw die een duidelijk spoor heeft getrokken door het sociale en politieke leven van ons land.