aant.
smaak als de roman. Even juist als geestig zegt onze verdienstenvolle landgenoot Weiland, dat de romanschrijver een Bell- en Lancasterschool opricht, waarin één meester duizend leerlingen onderwijst. Hoe ongelukkig voegt hij er bij, wanneer de meester een slechte leermeester is. - Een tegenovergestelde gevolgtrekking ligt voor betergezinde, bekwamere en geschiktere ondernemers in dit scherpzinnig gezegde.
Onderwijs echter, mijn lezers! was mijn hoofdoogmerk bij deze arbeid niet. Mijn bepaald inzicht omtrent het wezen en doel der verdichting, met dat van de aangehaalde schrijvers overeenkomende, voegt zich bij de overtuiging ener mindere geschiktheid voor schoolmeesterlijke waardigheid. Geenszins behoort het gewaad des romans gekozen te worden, om de gronden van godsdienst en zedekunde uitsluitend te behandelen, of wijsgerige stelsels te ontwikkelen of de strijd met de katholieke Kerk te bepleiten: men handelt daardoor even ondoelmatig als de monnik Colonna met zijn roman over de bouwkunde en bindt voetwieken de verbeelding aan, die slechts zo ver behoeven te reiken, dat men in de schoolse leerstoel, welke men zich opsloeg, met angstige kunst zweven kan.
Even weinig als bepaald onderwijzend, even weinig mag de roman, mijns bedunkens, van lering ontbloot zijn; niet slechts wetenschappelijke kleur en voedsel voor het verstand moet hier gevonden worden, neen, ook de godsdienstige en zedelijke zin zijner lezers te verheffen en te roeren, zal des schrijvers oogmerk zijn: door de verbeelding werke hij op het hart, gelijk de schilder van geschiedkundige en godsdienstige taferelen, door zijn penseel, gewaarwordingen en zielsgesteldheid uitdrukt en heimelijk de zuivere snaren van het hart des beschouwers in dezelfde toon stemt. - Men stelle daarom geschiedkundige beelden voor, minder ondertussen om uitsluitend geschiedenis en oudheidkunde te onderwijzen. De historie zij slechts het toneel, waarop godsdienst en zedelijkheid zich ontwikkelen; de adem der dichtkunst beziele dit tafereel, en men late het de