eigen leven zo lang mogelijk te rekken. Zou door de medische wetenschap die morele plicht weggevaagd kunnen en mógen worden?
Voor zover ik deze discussies heb gevolgd mis ik daarin een gedachte die mij reeds vanaf mijn jeugd heeft beziggehouden. Ik vond haar toen weergegeven bij Bossuet, de befaamde hofprediker van Louis XIV. In Les Oraisons funèbres (oraison de Henriette d'Angleterre) zegt Bossuet dat de mens bij zijn dood een ‘gelukkig’ testament maakt waarbij hij zich onherroepelijk overgeeft au Sauveur, aan God. Maar in plaats van ‘aan God’ had hij ook kunnen zeggen ‘aan de medemens’. Want de liefde tot God wordt in de godsdienst gelijkgesteld aan de liefde tot de evenmens. Men hoeft echter niet christelijk of op andere wijze godsdienstig te zijn voor de gedachte dat ieder leven van een mens een gave is aan de mensheid. Hoe gering ook. In de beeldspraak van Bossuet geeft iemand bij zijn dood dat leven als bij testament door aan de medemens.
Niemand leeft voor zichzelf
Niemand sterft voor zichzelf
Misschien is het deze gedachte van gave van zichzelf aan de mensheid die zovelen, die het voorrecht hadden het leven hier op waardige wijze te mogen besluiten, zo vredig doet sterven. Een vrede die voortkomt uit een levenshouding die in het mysterie van de dood iets anders ziet dan vernietiging.
Het lijkt mij dat, wanneer men deze opvatting van