arts (of apotheker?) de beschikking zouden kunnen krijgen over een middel waarmee ze naar eigen inzicht een eind aan hun leven zouden kunnen maken. Als een arts dat nú zou doen, zou hij uiteraard strafbaar zijn: hulp bij zelfdoding mag niet. Daarom zou ook dit onder de nieuwe, ‘praktische’ euthanasieregeling moeten vallen.
Een paar dagen nadat Drion het zo formuleerde, kwam een woordvoerster van de Utrechtse Raad voor de Volksgezondheid aan zijn angstvisioen een extra dimensie geven: de wachtlijsten in die provincie voor psychogeriatrische verpleeghuizen zijn zo lang dat veel bejaarden overlijden vóór ze kunnen worden opgenomen. Van de 400 personen die vorig jaar op de wachtlijst stonden overleden er 138. De wachttijden zijn opgelopen tot meer dan een halfjaar. Ook in andere delen van ons land is in die sector een tekort aan bedden. En Dunning voegde aan dat sombere beeld nog gauw toe dat, als er niets aan de salariëring van de verpleegkundigen wordt gedaan, de héle bejaardenverpleging en -verzorging een ramp wordt.
Het maakt in ieder geval duidelijk dat zeer oud worden steeds meer onprettige kanten krijgt: náást de vrees om in het verpleeghuis te komen is er nu ook de vrees om net níét in het verpleeghuis te komen.
Uit de discussie die op Drions woorden volgde kwam naar voren dat we voorlopig maar niet te hard van stapel moeten lopen. We moeten nu eerst maar eens tevreden zijn met het gedoogvoorstel dat Hirsch Ballin en Simons hebben ingediend. Wat Drion voor de alleenstaande, nu nog gezonde oudere wil, komt