roem heeft verworven als de hoofdpersoon in het boek ‘Anna en de koning van Siam’. Koning Chulalongkorn richtte binnen zijn paleismuren en ook er buiten Engelse scholen op, zond honderden jonge Siamezen ter opvoeding naar Europa, schafte de slavernij af, voerde een modern bestuurssysteem in, bouwde de eerste spoorweg en liet de eerste straten aanleggen door de moerassen van zijn hoofdstad. Hoe traditioneel de massa bij dit alles bleef wordt wel bewezen door het feit dat 's konings vrouw en kinderen verdronken toen hun staatsieboot per ongeluk omsloeg, omdat geen der bootslieden het waagde de hoogverheven personen met de handen aan te raken.
Terwijl vele andere Aziatische rijken en rijkjes door de hongerige koloniale mogendheden werden opgeslokt of geringeloord, bleef Siam onder de leiding van deze twee verlichte despoten een onafhankelijke bufferstaat tussen de botsende Britse en Franse belangen. Het absolute koningschap bezweek eerst in 1932, toen twee jonge intellectuelen, die in Parijs hadden gestudeerd een bloedeloze revolutie organiseerden. De koning schonk zijn volk toen een grondwet, die tot op heden door vier andere vervangen is. Want toen de intellectuelen, en vooral de militairen, eenmaal de smaak van revoluties beet hadden, gingen zij onverdroten door. De laatste van de elf revoluties sinds 1932 bracht in 1957 opnieuw een militaire junta aan de macht, waarin maarschalk Sarit Thanatat (bij alle buitenlanders kortweg als Sarit bekend) nog steeds de sterke man is. In 1958 stond hij het volk verkiezingen toe, waaraan één derde van de kiezers de moeite nam deel te nemen. Desondanks ververwierf maarschalk Sarit's partij, die de voor ons ietwat vreemdsoortige naam draagt van ‘Nationaal-socialistische partij’ de verpletterende meerderheid van bijna tachtig percent in de Nationale Vergadering. De invloed van dit lichaam is niet bijster groot, want officieel heerst in Thailand de ‘staat van oorlog’, wat maarschalk Sarit vanzelfsprekend het regeren vergemakkelijkt. Maar het zou enigszins onrealistisch zijn om onze westerse democratische maatstaven aan te gaan leggen in een land, dat pas gisteren aan de absolute monarchie is ontgroeid.
Een van de grote jaarlijkse feestdagen is de sterfdag van koning Chulalongkorn. De studenten van de universiteit, die te zijner nagedachte-