[VII]
DE EILANDEN IN DE LAGUNE VAN VENETIË WORden minder bezocht dan de stad zelf. Een uitzondering vormt het Lido, de langgerekte slagboom tussen lagune en zee. Eens was het een eenzaam strand, waar Byron paardreed en Goethe schelpdieren en zeldzame planten zocht. Thans is het een van de modernste strandbaden van Europa: het internationale snobisme viert er zijn korte triomfen en in de speelzalen van het Casino zet zich de gokwoede voort van een stad, die sinds eeuwen beroemd was om haar ‘ridotti’.
Wanneer men in het hoogseizoen in de Merceria, Venetië's winkelstraat, over de hoofden kan lopen en op de Piazza San Marco de toeristen de duiven bijna gaan verdringen, is het tijd voor een tocht door de lagune. Van Venetië's noordelijke oeverstraat, de Fundamente Nuove, vaart men via het kerkhofeiland San Michele naar het glaseiland Murano met zijn beroemde museum. Onder de rook der glasblazerijen ligt een der oudste kerken uit de lagune, de basiliek van Santa Maria e Donato, die uit de zevende eeuw dateert. In de apsis glanst een Byzantijns madonnamozaïek, dat sommige kunstkenners nog hoger schatten dan het beroemdste mozaïek van de lagune: de Madonna in de kathedraal van Torcello.
Torcello is een zwijgend eiland, waar men de wingerdranken hoort ritselen in de wind. Eens had het twintigduizend inwoners, maar Venetië streefde het voorbij. De waterlopen slibden toe en de malariamug verjoeg de bevolking. De geweldige Byzantijnse kathedraal staat er vlak bij het stille water, als een schip dat eeuwen geleden voorgoed is gestrand.
Vanuit het levendige Burano, waar honderden vrouwen de Venetiaanse kant klossen, kan men per gondel het stille eiland San Francesco del Deserto bezoeken. Volgens de legende heeft Sint-Franciscus van Assisi zelf een der cipressen geplant.
Wie de tijd heeft, vare ten slotte door het zuidelijke deel van de spiegelende lagune langs Alberoni en Pellestrina, waarbij men voortdurend het uitzicht heeft op de bewolkte Alpenketen (pag. 75), naar Chioggia, de grote vissershaven. Nadat men in Venetië bijna te veel hoge kunst heeft bewonderd, kan men in de kathedraal van Chioggia zijn oog verfrissen aan de volkskunst van naïef geschilderde ex-voto's, geschonken door dankbare vissers na redding uit zeegevaar.