72 De Kippenbrug te Brielle, gezien vanuit het noorden; opname 1990.
73 Poort van de oude Spijkenisserbrug, naast de nieuwe; opname 1991.
51), dat in 1827-'30 werd aangelegd, heeft alleen aan de zuidkant, bij Hellevoetsluis, nog zijn in de loop der tijd aanmerkelijk gemoderniseerde schutsluis behouden (afb. 33). Het noordelijke uiteinde van het kanaal verdween, samen met de nederzetting Nieuwesluis, bij de aanleg van het Hartelkanaal in 1960-'68.
De bruggen over het Kanaal door Voorne, oorspronkelijk onder meer een tweetal vlotbruggen, zijn thans alle vervangen door nieuwe exemplaren. Dit is niet gebeurd met de brug over de zeesluis in Hellevoetsluis. Hier ligt nog de ijzeren draaibrug die in 1881 werd geleverd door de Haagse ijzergieterij De Prins van Oranje.
Verder bevinden zich op Voorne-Putten buiten de bebouwde kommen nog verschillende ‘heulen’, gemetselde boogbruggen met een of meer bogen, die met name in de tweede helft van de 18de en in de 19de eeuw over de diverse boezemwateren en afwateringskanalen werden gestagen. De heulen zijn vrijwel steeds van gele baksteen en voorzien van ijzeren leuningen. Twee van deze bruggen, beide vermoedelijk uit 1761, liggen aan de noordwestzijde van Brielle, in de Langesingel. Een derde, de Slikheul, verbindt ten zuiden van de stad, over het Spui, de Johan Beenlaan met de Hossenbosdijk. Aan de westzijde van Spijkenisse is in de Mallendijk een soortgelijke brug over de Vierambachtenboezem geslagen.
In Brielle zijn de bruggen over de havens en vesten alle in de 20ste eeuw vernieuwd. Een bijzonder voetgangersbruggetje is de Kippenbrug, die in 1909 ter vervanging van een oudere brug over het Maarland werd aangelegd. Het is een smalle stalen rolbrug, die in zijn geheel noordwaarts kan worden weggerold. Trekstangen die de uiteinden van het brugdek met een op de brug bevestigd stalen juk verbinden, zorgen voor de nodige stabiliteit. Aan de westzijde tonen de beide bruggehoofden nog de bevestigingspunten van de sluisdeuren waarmee hier eertijds het Kostverloren van het Noordspui kon worden afgesloten.
Van de oude Spijkenisserbrug, die in 1900-'03 werd gebouwd en die voor
74 Het voormalige tramstation te Brielle; opname 1991.
Voorne-Putten de eerste vaste oeververbinding betekende, is aan weerszijden van de Oude Maas de versierde stalen toegangspoort als monument behouden gebleven. De poorten staan pal naast de nieuwe brug. De oorspronkelijke Spijkenisserbrug was een stalen brug met een draaibaar middendeel tussen vier bakstenen torens. Het middendeel werd kort na 1930 vervangen door een hefbrug. In 1978 werd de nieuwe brug gebouwd, eveneens een hefbrug, waarin vier segmenten van de oude, uit 1936 daterende Moerdijkbrug werden hergebruikt.
Als herinnering aan de vanaf 1905 aangelegde trambaan Rotterdam - Oostvoorne moet hier ten slotte nog het voormalige tramstation op het ten dele vergraven ravelijn aan de zuidzijde van de vesting Brielle genoemd worden. Het eenvoudige dwarse gebouw dateert uit 1905-'06 en is in verband met de bepalingen van de al eerder genoemde Wet op de Verboden Kringen in hout uitgevoerd. De gevels zijn thans wit geverfd. Op het zadeldak liggen rode platte pannen.