basisgegevens
gestandaardiseerde naam kamer:
[naam onbekend]
spelwijze in bron(nen):
[naam onbekend]
varianten:
zinspreuk:
?Soo Scherp en is geen zweird tweesnijdig als Gods Woord?
gebruikte code:
SCHE
patroonheilige:
?
vroegste bronvermelding:
02-07-1590
gedoopt:
geografisch-politieke situering van de kamer
plaats:
Scherpenisse
(stad/dorp/vrijheid):
district:
gewest:
Zeeland
korte geschiedenis
Ook de activiteiten van de kamer van Scherpenisse, waarvan naam noch zinspreuk overgeleverd werden, zijn slechts geregistreerd in kerkeraadsnotulen en acta van de classis Tholen. De eerst bekende klacht van de kerkeraad van Scherpenisse bij de classis dateert van 2 juli 1590. De predikant van Scherpenisse wilde een geschrift dat hij had opgesteld en waarin hij de zonden van de batemenspelen bestrafte overhandigen aan de 'retoryck kamers van Scherpenissen'. De classis meende dat hij, door die zonden vanaf de kansel te bestraffen al genoeg had gedaan en dat het overhandigen van het geschrift wat overbodig was. Op 8 juli 1592 echter besloot men een rekest aan de Staten van Zeeland te sturen omdat het opvoeren van de batementen tijdens de kerkdienst, met het begin van de prediking, grote verwarring veroorzaakte, de kerkdienst te kort werd gedaan, zowel in de plaatsen waar het gebeurt als in de omliggende plaatsen, en dat daardoor de armen grote schade lijden.
Op 27 oktober 1607 besloot de classis een copie van een spel 'der rethoryckers' naar de Gecommitteerde raden van Zeeland te zenden. Het spel 'enorm ende bespottelick' was opgevoerd tijdens avondmaal en predikatie. Het strekte tot lastering van Gods naam.
Waarschijnlijk was de zuidnederlandse rederijker Jasper Bernaerds die in de jaren 1608 tot 1628 te Scherpenisse woonde lid van de kamer. Een handschrift van diens hand bevindt zich in de collectie van het ZGdW. Het bevat liederen en refreinen die allerlei personen (vrienden en kennissen) en gebeurtenissen tot onderwerp hadden. Voor zijn lidmaatschap pleit een ontwerp van Bernaerds voor een blazoen van de kamer met het jaartal 1622. Dit ontwerp is toegevoegd aan het handschrift.
documenten
reglementen:
ledenlijsten:
rekeningen:
inventarissen:
processtukken:
rekwesten:
rentetitels:
correspondentie:
literaire productie:
Handschrift Bernaerds?
Archief Staten van Zeeland?
historische nota's:
andere nota's:
Acta classis Tholen 1584-1608. 1590, 1592, 1594, 1607.
Archief Staten van Zeeland, 1607, klacht van de Thoolse classis?
Schilderij uit bezit kamer op het raadhuis te Tholen? Dit werk, uit het begin van de zeventiende eeuw toont de goede en de slechte herder. Misschien een heenwijzing naar de naam/zinspreuk? Mogelijk betreft het een blazoen. Het randschrift rond het beschilderde bord luidt: 'Sy blijven hem gehecht Al sijn sij slecht van daden [……] con raden' zie Meertens 1943.
verantwoording
broncitaten:
literatuur:
Meertens 1943.
naar bibliografie