De verschuifbare objectiefbuis
Fig. 4. Houten delen van de kast voor het negatief
wordt in de boven vermelde lengte uit sterk karton geknipt. De houten delen die voor de samenstelling vereist zijn worden op fig. 6 aangeduid. In de twee objectiefplankjes die op elkaar gespijkerd worden, wordt nu een ronde opening gezaagd op de grootte van het objectief. Objectiefbuis en negatiefkast worden van binnen zwart geverfd.
Fig. 5.
Ten slotte vervaardigen we het kastje voor het negatief uit 3 mm dik spalkhout waarvan fig. 7 de gegevens biedt. In dit kastje plaats je het negatiefje tussen twee glazen platen, elk van 6,5 × 6,5 cm grootte, in de vierkante opening. Zoals uit de tekening blijkt zaag je drie plankjes van elk 9 × 15 cm waarvan het een, een opening van 6 × 6 cm, de twee andere er een krijgen van 6,6 × 6,6 cm. Een van de laatstgenoemde plankjes wordt bovendien op de aangegeven plaats
Fig. 6. Houten delen van de buis voor het objectief
doorgezaagd en de twee stukken worden, door middel van twee kleine scharnieren, weer beweegbaar verbonden. Nu lijm je of schroef je de drie plankjes aan elkaar zoals de figuur laat zien, zodat er een raam ontstaat waarin de glazen platen met het daartussen liggende negatief zo gelegd kunnen worden dat deze, na het overleggen van het dekplankje, niet los maar veeleer een beetje tegen elkaar aanzitten. Dit is wel mogelijk als het glas dik genoeg is.