Kurt Jooss
Kurt Jooss in ons land
Het ballet van Kurt Jooss zal, zoals wij al mededeelden, de volgende maand een Nederlandse tournee maken en voorstellingen geven in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Dordrecht, Eindhoven en Breda. Het is tien jaar geleden dat deze voortreffelijke danskunst voor het laatst in ons land te zien was. De jonge generatie kent deze balletten dus niet en dat is jammer, want op het gebied van de dans is Jooss ongetwijfeld de belangrijkste verschijning van deze tijd.
In 1932 is Jooss, een leerling van Laban, in Essen gestart met ‘De Groene Tafel’, een ballet over het falen van de Volkenbond, waarmede hij een jaar later de eerste prijs won op het dansconcours van Les Archives Internationales de la Danse te Parijs. De komst van Hitler dreef Jooss - om politieke redenen - in de emigratie. Hij vestigde zijn school in Dartington Hall, Zuid-Engeland, vanwaar hij een aantal triomfale wereldtournees maakte. Ook in Nederland kwam hij met ‘De Groene Tafel’ en zijn tweede grote ballet ‘De verloren zoon’.
De beste danskunstenaars voegden zich bij de troep van Jooss, die thans uit vierentwintig personen bestaat en een conglomeraat is van nationaliteiten: Brits, Spaans, Hongaars, Zweeds, Zwitsers, Duits, Pools en ook Nederlands, want de eerste danseres Noelle de Mosa en de danser Hendrik van der Brink zijn landgenoten. In 1937 was het ballet het laatst op het vasteland van Europa. Het maakte een tournee door Noord- en Zuid-Amerika, keerde in de zomer van 1942 terug in Engeland waar het (Zuid-Engeland was troepengebied) zijn school vestigde in Sussex House in Cambridge. Vorig jaar kwam Jooss naar Frankrijk. Onlangs trad hij in ensa-verband in Duitsland en andermaal in Parijs op. Via