Atlas van de Nederlandse klankontwikkeling (ANKO). Aflevering 1
(1972)–Jo Daan, M.J. Francken– Auteursrechtelijk beschermdBoekaant.De gegevens voor kaart 8 zijn voor het Nederlandse gebied ontleend aan D 11 (1942) 4: (Niet jouw maar mijn) boek en aan D 35 (1963) 47: (Dat) boek (is mooi); voor het Nederlandssprekende deel van België aan ZD 21 (1936) 41a: (Een dik) boek en ZD 44 (1946) 28: (Wat is het) boek (van uw vrienden?). Het materiaal voor voet is ontleend aan D 1 (1931) 52: voet, Ag 95: voet. Het werd aangevuld met gegevens uit D 39 (1965) 18a, Dn 1 (1968) en Kloeke's Hoofdatlas oost. De gegevens voor het Rijnland zijn ontleend aan het Rheinisches Wtb., aan Frings-Van Ginneken (1919) en aan Wenker (1915), die voor Oost-Friesland aan Janszen (1937), die voor Westfalen werden ons meegedeeld door de redaktie van het Westfälisches Wtb.
Daar de kaart van boek met schriftelijk materiaal werd samengesteld, was het niet mogelijk geringe fonetische verschillen op de kaart te verantwoorden. Verschillen in lengte komen daarom op de kaart niet tot uitdrukking, maar de verantwoording ervan werd zoveel mogelijk in de tekst gedaan, als ze uit monografieën waren op te maken en voor de interpretatie van de kaart van gewicht waren. Hetzelfde geldt voor de mate van diftongering en de klinkerkwaliteit. Wanneer voor dezelfde plaats twee of meer verschillende opgaven aanwezig waren is gekozen voor de spelling die overeenkwam met opgaven in monografieën of met die van een ander woord met hetzelfde verschijnsel in de Rnd.
Voordat het woord boek in kaart gebracht werd hebben we ons afgevraagd of dit wel het meest geschikte was. De andere woorden met oe uit wgm. ô, waarvoor materiaal beschikbaar was, waren doek, koek en bloem. De eerste twee kwamen echter niet in het gehele gebied voor, het laatste heeft dikwijls een korte vokaal. De verschillen in klinkeropgaven waren gering: in zes verspreidliggende plaatsen werd naast oe in boek oo of ou in koek opgegeven; in negen eveneens verspreidliggende gevallen werd naast oo of ou in boek oe in koek opgegeven.
Het jaartal op de kaart moet zijn 1968. |
|