| |
| |
| |
11.1l x per maand op woensdag: de koningin ontvangt buitenlandse ambassadeurs die hun ‘geloofsbrieven’ aanbieden
| |
| |
| |
11 Nederland en het buitenland
Nu gaan wij het over iets heel anders hebben. Ik ga praten over Nederland en andere landen. Want al is Nederland ons land, het is toch maar een heel klein landje. Zelfs als je ver van de grens woont, hoef je maar een paar uur met de trein of de auto te rijden, of je zit al in België of in Duitsland. En als je van Schiphol naar Den Haag rijdt, staat er zelfs een groot bord: Londen, 525 km.
Maar je kunt toch niet over zee naar Londen rijden, Opa Politiek, ik vind dat een beetje een gek bord! zegt David.
Dat is ook zo, maar je kon altijd al de auto op een boot zetten en daarmee naar Engeland varen. Maar tegenwoordig is er ook een grote tunnel gemaakt, van Noord-Frankrijk naar Engeland. Kijk maar eens op een goede kaart waar die tunnel ligt. Daar mogen geen auto's door rijden, maar wel treinen. Dan zet je gewoon je auto op de trein, die met iedereen erin naar Engeland rijdt. En natuurlijk kun je naar Engeland ook de trein nemen of een vliegtuig zonder dat je met de auto gaat.
Nederland heeft heel veel met andere landen te maken. Want tegenwoordig wordt er veel gereisd. Wij kopen veel dingen die uit andere landen komen en proberen, omgekeerd, ook zo veel mogelijk Nederlandse producten aan andere lan- | |
| |
den te verkopen. En Nederland zendt net als andere landen ook wel soldaten naar gebieden waar oorlog wordt gevoerd, die samen met soldaten van andere landen daar een eind aan moeten maken. En dan praat ik nog niet eens over de vraag of Nederland niet zelf in oorlog zou kunnen raken, zoals jullie dat gelukkig niet hebben meegemaakt, maar opa en oma wel toen zij zo oud waren als jullie. Toen was er een grote wereldoorlog en hebben Duitse troepen Nederland zelfs jarenlang bezet.
Hoe gaan die contacten met andere landen dan precies? wil Emilie weten.
Weet je nog dat ik vertelde dat wij een aparte minister van Buitenlandse Zaken hebben? Dat is de belangrijkste minister die voor Nederland met andere landen praat. Nu en dan reist hij wel naar zo'n land toe, of komt de minister van Buitenlandse Zaken van dat andere land naar Nederland. Maar meestal gaat dat anders. De minister van Buitenlandse Zaken zendt Nederlanders uit naar bijna alle landen van de wereld om daar een paar jaar te gaan wonen. Zij vertegenwoordigen ons land daar en kunnen eventuele problemen met dat land bespreken. Die man of vrouw is de ‘ambassadeur’. Er zijn ook ‘consuls’ die niet alleen in de hoofdstad van dat andere land wonen, maar ook in andere economisch belangrijke steden. Die ambassadeurs, consuls en hun medewerkers vormen samen de ‘diplomatieke dienst’. Na enkele jaren gaan de ambassadeurs naar een ander land en komt er in zijn of haar plaats een andere Nederlandse ambassadeur. Ambassadeurs en andere mensen in de diplomatieke dienst keren ook regelmatig naar Nederland terug, om te overleggen met hun minister, maar ook wel voor langere tijd, om weer eens in Nederland te kunnen werken. Zonder dat zouden zij op den duur veel te weinig van Nederland weten. Niet alleen Nederland heeft ambassadeurs die naar andere landen gaan, maar andere landen hebben hun eigen diplomaten die zij naar
| |
| |
Nederland sturen. Eén keer in de maand, op een woensdag, laat de koningin nieuwe, in Nederland aangekomen ambassadeurs met een deftige koets ophalen en naar het Paleis Noordeinde brengen. Daar overhandigen zij haar hun ‘geloofsbrieven’. Dat zijn officiële papieren die bewijzen dat die nieuwe ambassadeur zijn land echt vertegenwoordigt. Veel landen hebben in Den Haag een eigen ambassade en krijgen van hun ministers opdracht om te berichten wat er in Nederland gebeurt dat voor hun land van belang kan zijn. Zij overleggen met de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken en leden van zijn departement als er samen iets gedaan moet worden of als er problemen zijn. Zo is er dus heel veel diplomatiek verkeer en overleg tussen alle landen.
En dat is nog niet alles. Want daarnaast zijn er tegenwoordig steeds meer ‘internationale conferences’, tussen meer landen dan alleen tussen Nederland en één ander land. Dan gaan ministers of hoge ambtenaren van verschillende staten, ja misschien wel van bijna alle landen van de wereld, met elkaar in een bepaalde stad overleggen over hoe je problemen zou kunnen oplossen. En er zijn ook steeds meer ‘internationale organisaties’. Dat zijn organisaties die tot taak hebben om in overleg met de landen die deel uitmaken van die internationale organisatie belangrijke zaken te regelen. Zo was er al heel vroeg een Internationale Postunie, die ervoor zorgde dat er bijvoorbeeld brieven tussen de landen konden worden bezorgd en daar de nodige regelingen voor troffen. Jullie hebben misschien ook wel eens gehoord van de Wereldgezondheidsorganisatie (of who, naar de Engelse naam World Health Organization), dat is een grote organisatie die zich bezighoudt met medische zorg voor de hele wereld en die waarschuwt wanneer er gevaarlijke ziekten in een bepaald land zijn die ook
| |
| |
naar andere landen zouden kunnen overslaan. Er zijn veel internationale organisaties. Zo is er in Parijs de unesco, gespecialiseerd in onderwijs en cultuur, en in Rome de Wereldvoedselorganisatie (fao) die de honger in de wereld probeert te bestrijden. En niet te vergeten de unhcr die opkomt voor de opvang van de miljoenen vluchtelingen in Afrika en Azië.
De belangrijkste en overkoepelende internationale organisatie is natuurlijk de vn met in New York haar hoofdkwartier. Zij heet in 't Engels de United Nations Organization (un of uno). Jullie hebben vast wel eens op de tv hun Secretaris-generaal Kofi Annan gezien die de wereld afreist om te proberen conflicten tussen landen op te lossen. Bijna alle landen zijn lid van de vn. Zij komen minstens één keer per jaar bijeen in een Algemene Vergadering, waarin ieder land een eigen stem heeft. Daarnaast is er de ‘Veiligheidsraad’, die vooral moet zorgen dat er vrede en veiligheid in de wereld is of komt. Daarvan zijn vijf grote landen altijd lid. Want als die onderling in conflict zouden raken zou dat op een vreselijke oorlog kunnen uitlopen. Dat zijn op dit moment Amerika, Frankrijk, Engeland, Rusland en China. Er zijn ook andere grote landen die vinden dat zij altijd in die Veiligheidsraad zouden moeten zitten, zoals Duitsland, Japan, Brazilië, als grootste land van Zuid-Amerika, en Nigeria, als grootste land in Afrika. Dat is nog steeds niet gebeurd. In die Veiligheidsraad worden naast die vijf grote landen, nog tien andere landen gekozen. Maar die zitten daarin hoogstens voor een periode van twee jaar, waarna zij weer door andere landen worden vervangen.
Is Nederland ook wel eens lid van de Veiligheidsraad? vraagt David.
Jawel, zegt Opa Politiek, maar vroeger, toen er minder landen lid waren van de Verenigde Naties, was dat vaker het geval
| |
| |
dan tegenwoordig. Want er zijn steeds meer staten in de wereld bij gekomen die vroeger niet bestonden. Tegenwoordig zijn er bijna tweehonderd landen lid van de Verenigde Naties! Daarom moet Nederland lang wachten voor het weer aan de beurt is. Maar Nederland blijft natuurlijk wel lid van de Verenigde Naties, en ook van de gespecialiseerde organisaties waar we het al over hadden.
In de krant wordt ook nogal eens gesproken over de internationale organisaties die er in Nederland zijn, zegt Nathalie. Hoe zit dat dan?
Ja, zegt Opa Politiek, dat zijn internationale organisaties, die hun hoofdkwartier, of anders gezegd: hun ‘zetel’, in Nederland hebben. Hebben jullie wel eens het Vredespaleis in Den Haag gezien? Daar zit het ‘Internationale Hof van Justitie’, dat al eerder bestond dan de Verenigde Naties zelf. Dat Internationale Hof probeert conflicten tussen bepaalde staten tot een oplossing te brengen, maar dat kan alleen als die landen van tevoren zeggen dat zij zich bij een internationaalrechtelijke uitspraak van het Internationale Hof van Justitie zullen neerleggen.
11.2 Den Haag internationale stad
Opa Politiek, als ik aan rechtspraak denk, dan denk ik niet meteen aan staten, zegt Emilie, maar eerder aan misdadigers en zo. Kan dat Internationale Hof ook mensen die slechte dingen hebben gedaan, veroordelen?
Nee, zegt Opa Politiek, dat niet. Maar er wordt wel steeds meer geprobeerd om
| |
| |
11.3 Het Vredespaleis
ervoor te zorgen dat echte misdadigers, die verschrikkelijke dingen hebben gedaan - oorlogsmisdaden of misdrijven tegen de menselijkheid, in hun eigen land, of in andere landen - worden berecht. Zo heeft de Verenigde Naties in Den Haag het zogenoemde ‘Joegoslavië-tribunaal’ gevestigd, dat oordeelt over de misdaden begaan in wat vroeger Joegoslavië was, maar dat na onderlinge gevechten in een aantal kleinere landen uiteengevallen is. En zo vonden een aantal landen, maar helaas niet alle landen, dat er een gerechtshof moest komen dat heel ernstige misdaden voor de hele wereld zou kunnen berechten. Daarvoor is een ‘Internationaal Strafhof’ opgericht, dat net met zijn werk, ook in Den Haag, is begonnen. En in Den Haag is er een Europese Organisatie van Politie (Europol) gevestigd. Een organisatie van de Verenigde Naties die zich bezighoudt met controle over gevaarlijke wapens, zoals chemicaliën die mensen kunnen vergiftigen, heeft ook haar zetel in Den Haag. Soms zeggen de mensen, en zeker de bestuurders van Den Haag, dat hun stad langzamerhand de juridische hoofdstad van de wereld aan het worden is! Maar dat gaat allemaal nog wel heel langzaam, helaas, omdat veel landen niet willen dat over hen en hun burgers zomaar door rechters
11.4 Het Joegoslavië-Tribunaal
| |
| |
uit andere landen wordt geoordeeld.
Dan zijn wij misschien toch wel een beetje belangrijk in de wereld, zegt David, als wij zo veel internationale organisaties hier hebben!
Op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (www.minbuza.nl) vind je gegevens over het werk dat dit ministerie doet. Klik, nadat je op ‘Organisatie’ in de linkerkolom hebt gedrukt, op ‘organisatiestructuur en organogram’ om nog eens te zien hoe een Nederlands ministerie in elkaar zit, met zijn bewindslieden, de secretaris-generaal en de plaatsvervangend secretaris-generaal, evenals vier directoraten-generaal. Onder ‘Organisatie’, en ook wanneer je op ‘wie zijn wij en wat doen wij’ en ‘logo’ klikt, kun je zien dat het departement 24 uur per dag in de weer is omdat het op de aardbol altijd wel ergens ‘dag’ is. Er is ook een kaart waarop de ruim 150 ambassades en vertegenwoordigingen van Nederland in andere landen zijn ‘aangestipt’. Je kunt vinden wie de Nederlandse ambassadeur is in elk land, en omgekeerd vind je ook de adressen van de ambassades die andere landen in Nederland hebben. Kijk ook eens naar ‘geschiedenis’. Dan kun je zien hoeveel er veranderd is in het werk van Buitenlandse Zaken. In 1848 werkten er maar 20 mensen op het departement, in 1940 waren dat er 81. Tegenwoordig zijn het er meer dan 2000! En dan heb ik het nog niet over de Nederlandse ambassadeurs en hun medewerkers in andere landen.
Op www.overheid.nl/organisaties/buiten/internationaal/belangrijke-int-org vind je onder meer de internationale organisaties die in Den Haag gevestigd zijn, waaronder het Internationale Hof van Justitie, het Internationaal Strafhof, en het Joegoslavië-tribunaal. Je ziet op deze site dat deze organisaties eigen sites hebben, maar helaas alleen in de door hen
| |
| |
gebruikte officiële talen zoals Engels! Je kunt in het Netherlands wel veel vinden over de geschiedenis en ontwikkeling van de Verenigde Naties op http://nl.wikipedia.org/wiki/Verenigde_Naties. Je vindt mooie foto's van het Vredespaleis op http://historie.denhaag.org/vredesp.htm. Op www.un.org/photo/about.html zie je wat meer van het gebouw van de Verenigde Naties in New York, en met enig zoeken kun je daar ook zien hoe de Algemene Vergadering en de Veiligheidsraad vergaderen als de Veiligheidsraad van de vn in zitting is. Een van de belangrijkste organisaties onder de Verenigde Naties is Unicef, het Kinderfonds van de Verenigde Naties dat een eigen website in het Nederlands heeft, http://www.unicef.nl.
11.5 Het Internationaal Strafhof
|
|