Illustratie van Jean Webster uit Vadertje Langbeen
in de maand een brief schrijft aan ‘John Smith’. Ze moet geen antwoord verwachten. Judy stuurt haar brieven aan ‘Vadertje Langbeen’. Ze noemt hem zo, omdat ze ooit een glimp heeft opgevangen van zijn lange dunne benen.
Het grootste gedeelte van het boek bestaat uit de aan hem gerichte brieven. Uiteindelijk ontmoet ze haar weldoener en wordt ze op hem verliefd zonder dat ze in eerste instantie weet dat hij de man is aan wie ze haar brieven richt.
Cadogan en Craig vinden het niet verwonderlijk dat Vadertje Langbeen een bestseller werd: niet de schrijfstijl, maar een wees in de hoofdrol, romantiek en de briefvorm dragen hiertoe bij. Ze betreuren dat het een bestseller is gebleven. Volgens hen was er in het boek bovendien geen sprake van filantropie. Jervis Pendleton (de werkelijke naam van Vadertje Langbeen) kon maar één reden hebben gehad om voor Judy's opleiding te betalen: het was hem niet gelukt een meisje te vinden dat voldeed aan zijn nogal kieskeurige smaak. Hij besluit zelf een vrouw te vormen door zich op afstand met haar opvoeding te bemoeien. Volgens Cadogan en Craig zijn er in de literatuur meer voorbeelden te vinden van het feit dat wezen erg plooibaar zijn.
Ook Het John Grierhuis is in briefvorm geschreven. De schrijfster is nu Sally McBride, Judy's kamergenote op de universiteit en haar beste vriendin. Judy is ondertussen met Jervis getrouwd. Samen met hem wil ze het weeshuis waarin ze zelf opgroeide hervormen. De leiding berust bij Sally.
In Sally's leven spelen twee mannen een belangrijke rol: Gordon Hallock, een rijke vriendelijke man die gehoorzaam giften en materiaal naar het tehuis stuurt, terwijl hij geduldig wacht tot Sally er genoeg van krijgt en Robin MacRae, de onbuigzame Schotse weeshuisarts. Hun relatie is dusdanig dat Sally hem ‘Dear Enemy’ noemt. Zij vindt hem ergerlijk en gesloten, maar een steun en toeverlaat in crises. Het spreekt vanzelf dat ze hem ten slotte trouwt.
Jean Websters weeshuistheorieën die je in Het John Grierhuis terugvindt zijn redelijk modern: ze wil zoveel