ven in en leert Floor hoe je een zo aantrekkelijk mogelijk profiel van jezelf maakt. Wanneer ze in contact komen met iemand van een modellenbureau, blijft het niet bij digitaal contact en belanden ze in een situatie waarin ze geen controle meer over zichzelf hebben. Overdosis (2007) verhaalt over het uiteenvallen van een hechte vriendengroep van vier jongens en twee meiden wanneer het redelijk onschuldig experimenteren met drank en softdrugs overgaat in het gebruik van partydrugs. In Eerwraak (2008) krijgt de zestienjarige Afghaanse moslima Letiva een relatie met haar Nederlandse klasgenoot Sam. Als haar familie daarachter komt, mag ze het huis niet meer verlaten en wordt ze uitgehuwelijkt aan een neef. Ze weet echter te ontsnappen en houdt zich schuil met Sam. Familieberaad leidt tot het besluit dat Letiva gedood moet worden. Ze overleeft de aanslag, bouwt een leven op met Sam en houdt zich in haar werk bezig met het helpen van meisjes die in dezelfde situatie als zij zijn beland.
Vreeswijk is door haar werk bij de recherche in aanraking gekomen met de onderwerpen die ze in haar verhalen uitwerkt. Ze krijgt bijvoorbeeld regelmatig te maken met daders en slachtoffers van gedwongen prostitutie. Met haar boeken hoopt ze jongeren bewust te maken van en te waarschuwen voor de gevaren, onder het motto: ‘Lezen is weten, weten is herkennen, herkennen is voorkomen’.
In Vreeswijks boeken begint het verhaal vanuit het perspectief van de hoofdpersoon of één van de hoofdpersonen. Dat kunnen zowel slachtoffers als daders zijn. In De stalker pakt de auteur dit anders aan. Daar zijn de gedachten en gevoelens van de dader te lezen in cursieve teksten, tussen het verhaal door.
Als in het verhaal de politie ten tonele verschijnt, verschuift het perspectief naar een of meer rechercheurs. In deze gedeelten is er veel aandacht voor opsporingstechnieken en de werkomstandigheden bij de politie. Het perspectief van de rechercheurs neemt dat van de hoofdpersonen over, óf er is sprake van een voortdurende wisseling in perspectief. Daardoor ontstaat spanning, mede omdat de lezer meestal weet wat er is gebeurd of gaat gebeuren, terwijl de politie nog in het duister tast. De spanning ontstaat ook met andere middelen. Zo laat Vreeswijk Overdosis beginnen met een begrafenis. Wie er begraven wordt, blijkt pas aan het eind van het verhaal. Kenmerkend voor de filmische schrijfstijl waarmee Vreeswijk het decor en de acties in de elkaar opvolgende verhaalscènes beschrijft, zijn het gebruik van korte zinnen, spreektaal en veel dialogen.