Ook Jeff Green uit A Solitary Blue (Niemand anders dan ik) wordt in de steek gelaten. Op een dag vindt hij een briefje van zijn moeder waarin ze meedeelt dat ze weggaat bij hem en zijn vader: ‘Ik moet de mensen die me nodig hebben helpen.’ Jeff doet vervolgens zeer zijn best om ook zijn vader niet kwijt te raken. Jarenlang houdt hij in zijn eentje het huishouden draaiende.
Brann, de hoofdpersoon uit Building Blocks (Blokkendoos), is niet door zijn ouders verlaten, maar hij heeft weinig achting voor zijn vader. Deze is namelijk nauwelijks tot handelen in staat. Moeilijkheden gaat hij uit de weg met de stereotiepe uitspraak: ‘Zo is het nu eenmaal.’
Het alleen-zijn vormt de karakters van de personen uit haar boeken. Zij moeten vechten om zich staande te houden. Dit maakt, dat zij over het algemeen een gedrag vertonen dat niet bij hun leeftijd past. Dicey Tillerman bijvoorbeeld, handelt eerder als een volwassen vrouw dan als een meisje van twaalf jaar.
Het wereldbeeld in de boeken van Cynthia Voigt lijkt vrij negatief. De maatschappij gaat kennelijk niet aardig met kinderen om. Toch laat Cynthia Voigt haar personen niet in een totaal liefdeloze wereld leven. Telkens wanneer de problemen heel groot worden, onoplosbaar lijken, is er altijd wel iemand die hulp biedt. Wanneer de Tillermans op een bepaald moment geen geld meer hebben en zij al een paar dagen niet meer hebben gegeten, ontmoeten zij een student die hun te eten geeft en een poosje onderdak verschaft. En als Jeff Green geen uitweg meer ziet uit zijn naargeestig en troosteloos bestaan krijgt hij hulp van een vriend van zijn vader.
Hoewel Cynthia Voigt haar personen niet in een veilige wereld plaatst, betekent dat niet dat kinderen en ouderen zich voortdurend vijandig tegenover elkaar gedragen. Vaak zijn de ouderen eerder niet in staat zich anders te gedragen dan zij doen. Het is opvallend, dat de kinderen in haar verhalen uiteindelijk begrip leren hebben voor de soms wat vreemde gedragingen van de ouderen. Brann uit Blokkendoos begrijpt op een zeker moment waarom zijn vader een geërfde boerderij niet wil verkopen, terwijl ze het geld toch best zouden kunnen gebruiken. Dicey voelt aan waarom haar grootmoeder zich zo afstandelijk en soms vijandig opstelt. Jeff weet binnen te dringen in de leefwereld van zijn (eenzame) vader.
De wijze waarop Cynthia Voigt haar verhalen vertelt, zorgt voor de nodige spanning. Rindert Kromhout karakteriseert haar boeken bijvoorbeeld als ‘kruipliteratuur’ en ‘woonboeken’, dat wil zeggen: ‘boeken waar de lezer al op de eerste pagina als het ware inkruipt, er vervolgens een tijdje in woont om er na de laatste blad-