Omslag: Brody Neuenschwander
Eeuwen later wordt het meisje teruggevonden, met een touw rond de hals...
In Geen weg terug (1998) lopen heden en verleden opnieuw in elkaar over. Via een bizarre rotswand waaruit een vreemde energie stroomt, komen twee jonge vrouwelijke speleologen in contact met het steentijdmeisje, eerst in hun dromen, maar naar het einde toe ook in het echt. In dit verhaal bekijkt de auteur de avontuurlijke tocht van de twee jonge meisjes als een metafoor voor de levensweg.
In 2000 verscheen Vervaeles historische jeugdboek Inkt. Het boek verscheen 600 jaar na de geboorte van Gutenberg, in het jaar waarin het Amerikaanse magazine TimeLife Gutenberg uitriep tot ‘Man van de Eeuw’. Met het boek wil de auteur expliciet de link leggen tussen het ontstaan van de boekdrukkunst en de opkomst van het e-book op het world wilde web. Het verhaal is een fictieve biografie, gebaseerd op historische feiten. Over het hoofdpersonage Peter Schöffer die leerjongen van Gutenberg was, is immers historisch weinig bekend.
Naast historische romans schrijft Katrien Vervaele ook psychologische romans. In Zand in bed (1995) heeft ze het over een vrouw die verliefd is op twee mannen en dat aan haar dochter van zestien probeert uit te leggen. Kastanjes (1999) is een verhaal over twee vriendinnen die op elkaar verliefd worden en het daar moeilijk mee hebben, vooral ten aanzien van hun omgeving. Net als in Geen weg terug behandelt de auteur ook in dit boek de groeipijnen die jonge mensen in hun ontwikkeling naar volwassenheid kenmerken. Het verhaal biedt de jonge lezer dan ook heel wat identificatiemogelijkheden met thema's als eerste seksuele prikkels, pendelen, ongesteld worden en tatoeages. Het boek verscheen overigens in de Steppingstone-serie, een reeks voor opgroeiende adolescenten.