Keuze
Welke boeken komen in aanmerking om ze te vertellen of eruit voor lezen? Voor het vertellen vooral teksten die niet of nauwelijks aangetast worden als iemand ze in eigen bewoordingen weergeeft. Sprookjes, legenden, mythen, volksverhalen, maar ook verhalen die geen duidelijk literair stempel dragen.
Bij het voorlezen ligt de keuze ruimer. Alle verhalende teksten - en ook poëzie - lenen zich ertoe, mits ze goed in de mond liggen en niet te ingewikkeld van constructie zijn.
Het heeft weinig zin hier een keuzelijst van vertel- en voorleesboeken te geven, die zou in de kortste keer verouderd zijn. Een redelijk actueel overzicht is te vinden in de jaarlijks verschijnende Gids Boek en Jeugd, een uitgave van nblc en cpnb.
Wel vermelden we hier enkele mogelijkheden om in het voorlezen variatie te brengen.
- Verhalen
Verhalen hebben het voordeel dat ze een afgerond geheel vormen. De luisteraars hoeven niet in spanning op het vervolg te wachten. Boeken met een doorlopend verhaal voor jonge kinderen vertonen vaak een structuur die aan een verhalenboek doet denken; de korte hoofdstukken zijn als zelfstandig geheel te lezen, bijvoorbeeld Hannes en Kaatje, twee in een straatje van Miep Diekmann en Willem en Dikke Teun van Jacques Vriens. Ze kunnen dus in deze categorie dienst doen.
- Fragmenten
Het voorlezen van fragmenten uit kinderboeken stimuleert bij kinderen in hoge mate de belangstelling voor die boeken. Het is een effectieve manier van boekpromotie. De keuze van het fragment vraagt de nodige zorg. Als uit een boek de spannendste of ontroerendste passage wordt voorgelezen, kan bij sommige kinderen een gevoel van teleurstelling optreden als ze het hele boek gaan lezen, immer niet het hele boek is op het niveau van het fragment. Boeken waarvan de hoofdstukken een min of meer afgerond geheel vormen, lenen zich hier in het bijzonder toe; bijvoorbeeld de Madelief-boeken van Guus Kuijer en Verhalen van de tweelingbroers van Tonke Dragt.
- Boeken
Naast de keuze op kwaliteit is het ook van belang het boek te beoordelen op lengte, hoeveel voorleestijd is er nodig om het boek in z'n geheel uit te lezen. Een boek dat zich over maanden voortsleept zou wel eens een averechtse uitwerking op de luisteraars kunnen hebben.