allerlei scherven in zijn gemetseld. Het boek begint als een avonturenverhaal, want achter die scherven blijkt een vijftiende-eeuwse grafsteen van een adellijk meisje verborgen.
Vandewoudes belangstelling voor het verleden blijkt niet alleen in Scherven, maar ook in De verdwaalde bom (1997). Tom en zijn vriend Arne vinden op een verlaten bouwplaats een bom uit de Tweede Wereldoorlog. Die ontdekking leidt tot enkele spannende momenten, maar gelukkig loopt voor de twee jongens alles goed af. Met dit boek toont Katrien Vandewoude aan welke emotionele en materiële sporen een oorlog achterlaat. Zoals in de meeste andere van haar verhalen wisselen spanning en ontspanning elkaar voortdurend af.
Iets verder in het verleden speelt Anna is verliefd (1999), over een meisje dat aan het begin van de twintigste eeuw op haar dertiende als dienstmeisje op een kasteel gaat werken. Daar wordt ze verliefd op Frederik, de jonge kasteelheer. Net als Het is zover verscheen dit verhaal in de reeks Vlaamse Filmpjes.
Het raadsel van de gans (2001) is een ondeugend en mysterieus verhaal over de negenjarige Karel die op een avond alleen thuis is en op zolder een oud ganzenbord vindt dat tot leven komt. Hij moet het opnemen tegen de akelige meneer Games, maar krijgt gelukkig daarbij de steun van twee sprekende katten, een slimme muis en een dichtende gans.
In enkele van haar boeken beschrijft Katrien Vandewoude niet zozeer de avontuurlijke lotgevallen van een groepje jongeren, maar veeleer de persoonlijke ups en downs van kinderen. In deze verhalen bereikt ze duidelijk meer psychologische diepgang dan in de meer specifieke avonturenboeken. In Een stuk uit het behang (1996) vertelt ze over Bram die moet verhuizen. Op een subtiele manier beschrijft ze de gevoelens van onwennigheid en angst en het verwerkingsproces van Bram. Hij moet namelijk afscheid nemen van Vlek, de schaduw van de den, die op de muur van zijn kamer verschijnt. Dat afscheid valt hem zwaar, want aan Vlek vertrouwde Bram al zijn geheimen toe.
Een ander verhaal voor jonge kinderen is De doos van Hanne (2001), een voorleesboek dat ook als kijkboek best te genieten is. Hierin beschrijft de auteur hoe Hanne bij de uitgang van de supermarkt een grote kartonnen doos vindt die haar fantastische mogelijkheden biedt. Hanne kan er namelijk een burcht, een auto en zelfs een tunnel mee maken. Wanneer ze in de doos stapt en de flappen dichttrekt, kan niemand haar nog zien. Als Hannes jongere broertje Dieter wil meedoen, ontstaat er een vreselijke ruzie.
In het verhaal Hier mag je niet spelen (2001) dat verscheen in de reeks Leesparade, neemt Vandewoude het op voor stadskinderen die net als Lotte tevergeefs op zoek gaan naar een geschikte plek om te spelen.