Werk
Satirisch, wreed en bizar is zowel Ungerers werk voor kinderen als dat voor volwassenen in grote trekken te noemen. Wreedheid en kille erotiek is het hoofdthema voor volwassenen. In zijn kinderboeken wordt de wreedheid lang niet zo expliciet geëtaleerd. Het zijn meer nonsensicale gruwelen, die eerder doen grinniken dan angst aan te jagen. Ungerers prentenboeken voor kinderen, waarvan hij voor het grootste gedeelte de tekst ook zelf maakt, lopen altijd goed af. Toch heeft die wreedheid, bijvoorbeeld in I'm Papa Snap and these are my favourite No Such Stories en in Zeralda's reus geleid tot heftige discussies rond de kinderboeken van Ungerer.
Lief zijn de boeken die met name in de jaren zeventig ontstaan zeker niet: de mens is dom, hebzuchtig, agressief, en de wereld om hem heen grimmig. List, humor en een soort van opgewekte naïviteit, die sommige doortastende kinderen zoals Zeralda of de kinderen uit Het beest van Monsieur Racine bezitten, kunnen de boel nog enigszins redden.
‘Ik voel veel woede in mezelf’, is een van de uitspraken van Ungerer, ‘en iets van die woede laat ik in mijn boeken naar voren komen. Een goed soort van woede is ook voor kinderen geen slechte zaak.’ Ook zegt hij: ‘Ik maak kinderboeken voor mezelf. Grappig genoeg bestaat er voor mijn boeken een markt.’ De boeken die eind jaren vijftig en begin zestig ontstonden, zoals de Mellopsserie, Crictor of Emile waarin een dier de hoofdrol speelt, lijken minder vanuit die woede te zijn ontstaan. De tekenstijl is ook anders. Cartooneffecten en invloed van tekenaars als Steinberg zijn duidelijk.
In Nederland is Ungerer vooral bekend geworden met De Maanman, Het beest van Monsieur Racine en Zeralda's reus. Deze boeken vallen op door hun grote kleurvlakken, veel zwart, waartegen de figuren scherp afsteken. De objecten en figuren zijn met zwarte inkt getekend waarna de kleuren met penseel in aquareltechniek zijn ingevuld. Door die aquareltechniek krijgen de kleuren iets stralends, wat vooral in de Amerikaanse, Zwitserse en Franse uitgaven is te herkennen, maar veel minder in de Nederlandse. In de uitgaven van Bruna zijn de kleuren veel donkerder en doffer.
Een keur van invloeden heeft Ungerer ondergaan. Negentiende-eeuwers als Wilhelm Busch en twintigste-eeuwse Duitsers als Georg Grosz zijn door hem ‘verwerkt’. ‘Je moet je laten beïnvloeden en die invloed dan onmiddellijk weer kwijt zien te raken, zodat het alleen maar kennis blijft’, zegt Ungerer. Voor Das Grosse Liederbuch waarin 204 Duitse volks- en kinderliedjes zijn opgenomen, maakte Ungerer honderden schetsen en bestudeerde hij de negentiende-eeuwse kunstenaars als Caspar David Friedrich en Ludwig Richter. Het zoete, dat