De twee volgende delen, De lelievijver en De donkere diepte spelen tijdens de oorlogsjaren. Steffi presteert goed op school en vertrekt naar Göteborg om daar de middelbare school te volgen. Alleen op een kamer, in de grote stad, krijgt Steffi het zwaar te verduren. Ze wil graag arts worden, net als haar vader, en moet knokken voor haar beurs van het hulpcomité. Steffi maakt zich zorgen om haar ouders, die in een kamp zijn ondergebracht. Ze piekert of ze wel van het leven mag genieten, terwijl haar ouders misschien niet eens genoeg te eten hebben. Ook de liefde dient zich aan. Steffi tobt met haar gevoelens voor Sven, de zoon van de dokter bij wie ze inwoont, maar haar liefde blijft onbeantwoord. Haar problemen met de strenge Pinkstergemeente van haar pleegouders, bereiken een hoogtepunt. Na een vervelend incident in de kerk, besluit Steffi definitief met het christendom te breken. Aan het eind van het derde deel krijgen de zusjes te horen dat hun moeder in Theresientadt is gestorven. Hun vader wordt op transport gezet naar Polen.
In het laatste deel van de serie, Op open water, is Steffi zeventien jaar geworden. De oorlog in Europa is voorbij. Steffi bemachtigt een baantje om geld te verdienen voor haar studie. Ze beleeft haar eerste grote liefde, een avontuur dat op een pijnlijke manier afloopt. Na maanden van spannende onzekerheid komt er eindelijk een levensteken van haar vader. Steffi en Nelli besluiten met hem naar Amerika te vertrekken, om daar gedrieën een nieuw leven op te bouwen.
In alle vier delen vormen de belevenissen van Steffi het centrum van de handeling. Thor houdt in haar verhaal het oorlogsdrama op een geloofwaardige manier op de achtergrond. De belevenissen van de twee ontheemde zusjes, die moeten opgroeien in een vreemde en soms vijandige omgeving, bieden daarom voldoende identificatiemogelijkheden voor lezers van nu.
Los van deze vierdelige serie verscheen in 1997 de jeugdroman Waarheid, durven of doen, tegelijkertijd met een verfilming. Dit verhaal schetst de gecompliceerde verhoudingen van meisjes op de rand van de puberteit en werd in Zweden zeer positief ontvangen.