teld door Anna, die aan de universiteit van Jeruzalem een vakantiecursus volgt. Via haar medestudenten, haar zus, haar zwager Saul die in het Israëlische leger meestrijdt, en haar Libanese vriend Bernard krijgt ze inzicht in de verschillende standpunten. Het boek is gebaseerd op Seynaeve's eigen ervaringen. In 1982 volgde ze zelf cursussen geschiedenis en modern Hebreeuws in Jeruzalem.
De problematiek van joden laat Katrien Seynaeve niet los. Ook in Een muur van kristal (1990) is het een belangrijk motief. De directe aanleiding voor dit boek is de val van de Berlijnse Muur op 9 november 1989. Terwijl de zestienjarige Käthe Braun euforisch meehelpt bij de afbraak, reageert haar grootmoeder verward en depressief. Samen met haar nieuwe West-Berlijnse vriendin gaat Käthe op zoek naar een verklaring voor oma's vreemde gedrag. Beetje bij beetje komt ze te weten wat haar oma precies eenenvijftig jaar geleden heeft doorstaan tijdens de Kristallnacht. Oma's verhaal confronteert Käthe met de verschrikkingen van de oorlog en de jodenvervolging.
Ook Een piano in de tuin (1995) behandelt het thema van joodse oorlogservaringen. Het is het waargebeurde verhaal van een meisje dat als kleuter het concentratiekamp Theresienstadt overleeft.
Aan Oeboentoe (1992) gingen vier reizen naar Zuid-Afrika vooraf. Het boek steunt op jarenlange research en talrijke gesprekken met blanken, kleurlingen en zwarten. Oeboentoe is een Xhosa-spreekwoord dat ‘Mensen zijn mensen door andere mensen’ betekent. Matti, een kleurling van zestien, maakt van dichtbij het einde van de apartheid mee. Aan de vooravond van het belangrijke referendum van president De Klerk over gelijkberechtiging laat hij zich inschrijven op een school waar hij met blanke meisjes en jongens in de klas zit. In gedachten maakt hij een fotoreportage van de geschiedenis van zijn land. Het boek maakt de pijn en de frustraties van de apartheid schrijnend duidelijk.
De droom van drie kapiteins (1994) speelt zich eveneens af in Zuid-Afrika. Het is bedoeld voor iets jongere lezers. Het laat zien hoe apartheid een gemengd clubje kinderen dreigt uiteen te drijven. Door de ogen van de tienjarige hoofdpersoon wordt duidelijk wat apartheid in het gewone leven betekent: absurde regels, je vrienden verliezen, bedreigingen en angst.
In enkele van haar boeken behandelt Katrien Seynaeve delicate thema's waarover het mensen vaak moeilijk valt te praten. Op een indringende manier legt ze bloot hoe de omgeving reageert op lijden, aftakeling en dood. Een wolk als afscheid (1988) speelt in Indonesië. De achttienjarige Fran is overleden aan botkanker. Door middel van herinneringen en overdenkingen van haar ouders, zus, kennissen en dokter tijdens de uitvaartmis worden de laatste maanden van haar leven gereconstrueerd. Hoofdrolspelers zijn Fran die