nissen van een paard dat in handen van verschillende eigenaars komt. Het ik-verhaal beschrijft de ups and downs in het leven van het rijtuigpaard. Black Beauty vertelt ons over haar gelukkige jeugd. Dan gaat er iets mis. Ze daalt door verschillende verkopen steeds verder op de sociale paardenladder. Ze valt in handen van mensen die niet weten hoe ze met paarden om moeten gaan. Ze wordt geslagen met de zweep, beledigd, ze lijdt honger en wordt verwaarloosd. Door een aantal gelukkige toevalligheden valt ze in handen van Joe, nu een welvarend man, die als onervaren stalknecht haar ooit bijna gedood had. Joe maakt het weer goed met het oude paard en Black Beauty leidt voortaan een leven als een prinses.
Zoals bij de meeste namaak-autobiografieën uit de negentiende eeuw is de bedoeling van dit boek, een aantal verschillende sociale ‘settings’ te beschrijven. Het heeft een sterk moraliserend doel. Na Anna Sewells dood vond men een briefje, waarin stond dat de speciale bedoeling van haar boek was, ‘dat paarden vriendelijker en met meer begrip behandeld werden’. Het was geschreven als protest tegen de strakke opzetteugel en andere ernstige wreedheden die paarden werden aangedaan. De wrede gewoonte bij rijtuigpaarden een opzetteugel te gebruiken, werd mede door toedoen van dit boek afgeschaft. In feite gaat het boek net zo goed over
Illustratie van Lucy Kemp-Welch uit Black Beauty
menselijk sociaal leed als drankzucht en armoede.
Dat het een soort traktaat was, is zeker. Exemplaren ervan werden in de Verenigde Staten onder stalknechten, koetsiers enzovoort verspreid. Anna Sewell was sterk door haar moeder beïnvloed, schrijfster van traktaten en moraliserende gedichten over kinderleed, moedige ouders en drankmisbruik.